Deputatul social-democrat Elena Dinu a vorbit joi, 18 mai, în conferinţă de presă şi despre masa rotundă cu tema „Medicina de familie, încotro?” la care a participat cu o zi în urmă şi despre care am scris şi noi la momentul respectiv.

Elena Dinu a venit, însă, cu informaţii suplimentare şi mai ales cu date referitoare la judeţul Giurgiu. „Principala problemă luată în discuţie la masa rotundă de miercuri a fost numărul mic şi în scădere al medicilor de familie. Media de vârstă este de 40 de ani şi, posibil, dacă nu se iau măsuri, în următorii 10 ani, deoarece nu mai este atractivă această specializare, să nu mai poată fi asigurată asistenţa medicală primară. La nivelul judeţului Giurgiu, necesarul de medici de familie este de 129 şi avem 111 cadre. 18 sunt pensionari cu vârsta de peste 65 de ani, menţinuţi în câmpul muncii, iar 19% dintre cei care au rămas sunt în prag de pensionare. Avem, de asemenea, 10 comune şi chiar şi în municipiu, cu deficit de medici de familie”, a anunţat Elena Dinu.

Printre comunele menţionate se numără Bolintin Deal, Bulbucata, Cosoba, Găiseni, Chitu sau Vărăşti.

„Deficitul pe municipiu este de opt medici de familie. Este un semnal de alarmă pentru noi, deoarece asistenţa medicală primară este baza sistemului sanitar. Pacienţii sunt de acord că medicul de familie este cel care le cunoaşte cel mai bine problemele de sănătate. Sper ca prin aceste majorări salariale să oprim, în sfârşit, exodul medicilor şi chiar să se întoarcă acasă dintre aceia plecaţi în străinătate”, a mai spus Elena Dinu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.