Există în judeţul nostru un loc special, unde sunt realizate produse inovative în cosmetică, medicină, sunt realizate cerccetări în domenii precum virusologie sau bacteriologie. SANIMED este denumirea societăţii situate chiar lângă Hanul Călugărenilor.

Recent, cel care a pus bazele Institutului, Cătălin Hideg, a chemat în vizită reprezentanţii autorităţilor giurgiuveni şi parlamentarii noştri. După ce le-a expus problemele cu care se confruntă, au apărut şi primele reacţii oficiale.

Astfel, senatorul Niculae Bădălău a făcut o declaraţie politică pe acest subiect:

„Avem, în judeţul Giurgiu, un exemplu al unui investitor român care dezvoltă o afacere teoretic de succes, dar care, din păcate, întâmpină greutăţi considerabile în a-şi concretiza investiţia care, paradoxal, este realizată inclusiv cu fonduri europene. Mai exact, în apropiere de Giurgiu există un Centru privat de Cercetare şi Servicii Inovative în Domeniul Biotehnologiilor Avansate. Acolo, sunt realizate cosmetice şi produse medicale pe bază de colagen natural, dar sunt efectuate şi cercetări în imunologie, virusologie sau bacteriologie. 

Pentru că, de câţiva ani buni, certifcarea produselor medicale- inovatoare cel puţin- nu se mai face în România, specialiştii Centrului sunt nevoiţi să o obţină în străinătate. Numai că, de aici începe greul. Pe de-o parte, costurile sunt uriaşe, de ordinul zecilor de mii de euro pentru un singur produs. Din nefericire, obţinerea acelui marcaj CE devine şi mai greu de obţinut când pe piaţa din România există produse asemănătoare, importante din alte state membre, dar care costă de zeci de ori mai mult. Astfel, spitalele din România achiziţionează cu sume foarte mari diverse produse medicale străine, în loc să reducem semnificativ costurile, cu propriile noastre produse, certificate calitativ şi la un preţ corect.

Din câte am aflat, o invenţie a unui imunolog al Centrului din judeţul Giurgiu ar putea fi patentată. Este vorba despre un remediu natural ce oferă imunitate împotriva a 26 de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Iarăşi, dacă nu găsim, la modul general, calea pentru ca ai noştri să poată face lucruri bune pentru România, atunci nu am respecta o promisiune pe care noi toţi am făcut-o celor cărora le-am solicitat încredere.

Ştim că asemenea probleme sunt întâmpinate în multe domenii de activitate din ţara noastră şi îmi pun speranţa că vom găsi împreună calea pentru sprijinirea şi încurajarea investitorilor autohtoni. De altfel, şi acest lucru este o prioritate cuprinsă în Programul de Guvernare: trebuie să găsim soluţii eficiente pentru a-i ajuta pe investitorii din ţara noastră să-şi dezvolte afacerile la ei acasă”.

La rândul său, deputatul Elena Dinu a făcut luni, 15 mai, o interpelare către ministrul Sănătăţii, în acest caz:

„Domnule Ministru,

Județul Giurgiu are privilegiul de a avea pe teritoriul său, în localitatea Călugăreni, singurul Institut privat de Cercetare și Servicii Inovative în Biotehnologii avansate, 100% românesc.

Aceasta este o societate privată, producătoare de medii de cultură, colgen și alte produse noi și inovative din domeniul biotehnologiilor avansate, ca rezultat al unor colaborări și parteneriate cu cercetători de prestigiu, prin implicarea unor domenii de vârf: biologie moleculară și microbiologie, biofizică și biochimie, biotehnologii, medicină umană și veterinară.

În 2015, această unitate de cercetare a finalizat proiectul ”Crearea unei unități de cercetare și servicii inovative în domeniul biotehnologiilor avansate”, proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, un proiect în valoare totală de 59.858.504 lei.
Toate laboratoarele care fac parte din structura acestui centru de cercetare sunt dotate cu aparatură modernă de ultimă generație și sunt exploatate de personal cu înaltă calificare și competențe științifice certificate.

Tot prin fonduri europene ( valoare totală aprobată a proiectului – 22.734.267,44 lei) s-a realizat și o fabrică de colagen (cea mai mare din Europa) care produce și dezvoltă substraturi colagenice poroase sterile încadrate în clasa a III-a a dispozitivelor medicale.

O altă direcție a produselor obținute din colagen este cea destinată cultivării țesuturilor de condrocite pe suporturi de atelocolagen. Blocul operator pentru artroscopie și implant tisular autolog de condrocite este compus dintr-un laborator de culturi celulare și o sală de operații cu dotări de ultimă generație.
V-am făcut această scurtă prezentare pentru a vă putea face o idee asupra potențialului pe care această unitate de cercetare și producție o are în domeniul sănătății și al dispozitivelor medicale.
Alături de colegii mei parlamentari din Giurgiu am vizitat platforma științifică și de cercetare precum și fabricile de producție si am stat de vorbă cu conducerea institutului care, pe lângă realizări, are și o sumedenie de probleme create, în parte, de legislația existentă.

Astfel, în urma HG nr.1184/2014, de desființare a Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale Certificare, certificarea sau recertificarea produselor medicale inovative nu se mai face în România iar certificarea lor în străinătate se face cu costuri considerabile sau, mai rău, nu se poate face datorita unor excese birocratice.
În atare condiții, în timp ce un producător român nu mai poate produce pe scară largă, pe piaţa din România există produse asemănătoare, importante din alte state membre, dar care costă de zeci de ori mai mult.

Este de datoria noastră să ajutăm firmele românești, să venim în sprijinul lor fie că sunt din domeniul cercetării sau cel al producției si să încurajăm capitalul autohton.
În această situație, vă rog respectuos, domnule ministru să-mi precizați:
– care este poziția ministerului pe care îl conduceți față de situația prezentată mai sus
-cum se poate interveni de la nivelul ministerului pentru promovarea și protejarea întreprinzătorilor români din domeniul medical rămași, din păcate, foarte puțini din cauza expansiunii firmelor străine și importurilor de medicamente și dispozitive medicale la costuri infinit mai mari. Aştept răspuns scris”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.