Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din municipiu, a intrat în atenţia oamenilor legii după ce pe 11 mai, a folosit ilegal o baterie cu nouă focuri de artificii, din categoria 2, pe un ponton aflat în zona Canalului Plantelor din municipiul Giurgiu.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Giurgiu s-au sesizat din oficiu în acest caz.

„Bărbatul este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Polițiștii reamintesc cetățenilor că în conformitate cu legislaţia în domeniu, articolele pirotehnice se clasifică în funcţie de tipul de utilizare a acestora, de scop, nivelul de risc, nivelul de zgomot.

Articolele pirotehnice de divertisment, care sunt cele mai răspândite şi utilizate se împart în patru categorii, doar prima dintre acestea conţinând  produse ce pot fi comercializate de persoane fizice autorizate sau persoane juridice către populaţie.

Astfel, în categoria 1(F1) intră obiectele pirotehnice de divertisment, cu nivel de risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, ce pot fi utilizate în spaţii restrânse sau în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă, de tipul artificiilor, pocnitorilor cu confeti pentru petreceri, jerbe scânteietoare, etc. Persoanele fizice mai pot utiliza articole pirotehnice din categoria P1 şi aceste prezentând un risc scăzut pentru utilizare.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg (persoanele fizice) a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2(F2), 3(F3) și 4(F4), a articolelor pirotehnice de scenă T1, T2 şi a celor din categoria P2, aceste produse putând fi utilizate exclusiv de pirotehnicieni, având în vedere riscul şi nivelul de zgomot ce care creşte proporţional categoriei produselor şi numai în anumite locuri şi condiţii (ex. A se utiliza numai în exterior, A se utiliza respectând distanţa minimă de securitate).

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria I (F1), pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate numai către persoane fizice care au vârsta minimă de 16 ani”, anunţă oamenii legii printr-un comunicat de presă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.