Tot în conferinţa de presă de azi, deputatul Elena Dinu a vorbit despre două dintre cele mai importante proiecte de lege adoptate în şedinţa din 11 aprilie, în Camera Deputaţilor, şi care privesc sistemul de învăţământ din România.

Primul este Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

„Este vorba despre asigurarea unui prânz cu mâncare caldă sau un pachet alimentar în valoare de 7 lei, iar măsura vizează două categorii de unităţi de învăţământ, şcoli şi grădiniţe din medii geografice izolate şi din comunităţi sărace, precum şi licee şi colegii pedagogice care reunesc elevi din toate ciclurile de învăţământ, cunoscut fiind faptul că aceste şcoli au un procent ridicat de elevi proveniţi din mediul rural. Adoptarea acestei legi a fost o prioritate pentru social-democraţi, având în vedere creşterea alarmantă a procentului de copii şi tineri care abandonează şcoala în România, procentul fiind de 19,1% conform comunicărilor Eurostat”, a declarat Elena Dinu.

Deputatul giurgiuvean a reamintit faptul că principalele motive ale eşecului şcolar şi ale abandonului şcolar sunt condiţile climaterice şi de mediu defavorabile –dat fiind numărul mare de preşcolari şi elevi care au de străbătut de la domiciliu până la unităţile de învăţământ distanţe foarte mari. Astfel, copiii nu pot participa la activităţile şcolare întrucât nu au asigurată masa de prânz. Altă cauză directă a abandonului şcolar este mediul social defavorizat: populaţie romă, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

copii supuşi unor forme de abuz parental prin muncă, cutume şi mentalităţi cultural restrictive, în defavoarea minorului

„Obiectivul acestui act normativ este ca fiecărui copil din România să i se ofere posibilitatea de a primi educaţie în mod egal şi nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine sau de condiţiile economice în care s-a născut”, a mai spus Elena Dinu.

 Consiliile judeţene vor putea premia elevii merituoşi

La fel de importantă este şi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 111 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (Pl-x 150/2017) – proiect iniţiat de deputaţi PSD, adoptat pe 11 aprilie în Camera Deputaţilor.

„În contextul actual, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare nu au fonduri suficiente pentru a premia elevii olimpici cu rezultate merituoase la nivel judeţean. Cu toate acestea, legislaţia în vigoare prevede implicarea consiliilor judeţene numai în finanţarea organizării şi desfăşurării olimpiadelor şi a concursurilor şcolare locale, nu însă şi în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor”, a amintit Elena Dinu, prezentând modificările aduse de noua lege.

Aceasta modifică şi completează Legea educaţiei naţionale nr.1 din 2011, astfel încât actul normativ să permită consiliilor judeţene să se implice în premierea elevilor care obţin rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile şi competiţiile şcolare organizate la nivel judeţean.

„De asemenea, consiliile judeţene se pot implica şi în asigurarea fondurilor pentru  acordarea de stimulente financiare cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea elevilor cu rezultate deoasebite la competiţii şcolare şi olimpiade”, a spus Dinu.

În acest, Senatul va fi for decizional.

„Modificările aduse de noua lege susţin şi motivează copiii din medii sociale defavorizate să înveţe şi să facă performanţă în educaţie”, a conchis deputatul Elena Dinu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.