Aceasta, prin intermediul unui proiect european din care Giurgiu, prin Consiliul Judeţean, face parte alături de alţi 12 parteneri din şase state riverane Dunării, respectiv Bulgaria, Germania, Ungaria, Serbia, Slovenia şi Ucraina.

Proiectul este denumit „Economie Locală şi Conservarea Zonelor Naturale în Regiunea Dunării”- LENA şi este finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională pentru Regiunea Dunării 2014 – 2020.

Joi, 2 martie, la Consiliul Judeţean Giurgiu a avut loc o conferinţă de presă în care cei din echipa de proiect au prezentat toate informaţiile despre proiectul LENA.

Astfel, Consiliul Judeţean Giurgiu, ca principală activitate, va implementa un proiect pilot privind pieţele de desfacere a peştelui de pe Dunăre, împreună cu municipalitatea Belene, respectiv municipalitatea Ivanovo din Bulgaria.

„Consiliul Judeţean Giurgiu va efectua un studiu în care vom încerca să prindem cât mai multe date referitor la pescuitul pe Dunăre şi nu numai. De asemenea, se va realiza şi un curs pentru pescari privind inclusiv oportunităţile de finanţare şi desfacere pe piaţa de peşte, posibilităţile de a se dezvolta, ţinând cont nu doar de Dunăre, ci şi de foarte multe bălţi care sunt în judeţul Giurgiu”, a spus Daniela Peicea.

Ea a precizat că acest curs ar putea avea loc în lunile decembrie-ianuarie, atunci când activitatea pescarilor profesionişti este mai puţin intensă.

Peicea a mai spus că, în cadrul aceluiaşi proiect, ceilalţi parteneri vor dezvolta proiecte pilot similare, dar pentru „plante sălbatice” şi „agricultură sustenabilă”, dar că toate se interconectează şi vor conduce, în final, la schimburi de bune practici.

Autorităţile judeţene giurgiuvene îşi propun, de asemenea, în urma studiului, să identifice măsuri eficiente de posibile schimbări ale unor regulilor în sectorul piscicol pentru a veni în sprijinul pescarilor. „Totodată, de ce nu, dacă se descoperă că avem tineri doritori, ar putea fi propusă înfiinţarea unei clase în învăţământ pentru tineri pescari”, au zis reprezentanţii CJ Giurgiu.

Prima întâlnire a partenerilor LENA a avut loc în perioada 21-24 februarie, la Sofia iar un prim „bilanţ” al activităţii în cadrul proiectului va fi făcut după şase luni.

Bugetul total al proiectului LENA este de peste 2,4 milioane de euro.

Obiectivul principal al proiectului LENA este acela de a consolida abordările şi politicile comune dedicate conservării şi utilizării sustenabile a zonelor protejate, în particular site-urile Natura 2000, de-a lungul Dunării şi a afluenţilor săi, coroborat cu crearea de noi oportunităţi în sectorul economiei şi în depăşirea barierelor regionale. Acest lucru va contribui la conservarea, protejarea şi dezvoltarea patrimoniului natural în Regiunea Dunării.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.