Cele două centre pentru persoane vârstnice, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu au fost date în folosinţă la finalul anului trecut.

Reprezentanţii DGASPC Giurgiu anunţă, printr-un comunicat, că cele două centre oferă condiţii foarte bune, spaţiile fiind adaptate nevoilor persoanelor vârstnice (camerele au două, trei sau patru paturi, mobilierul este nou iar fiecare  cameră are baie proprie). În aceste centre, persoanele vârstnice beneficiază de găzduire, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, activităţi recreative şi de petrecere a timpului liber.

„Amenajarea celor două centre destinate persoanelor vârstnice a fost făcută prin fonduri europene. Astfel, centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Hotarele a fost amenajat în clădirea în care a funcționat un centru de plasament care a fost închis în anul 2001, clădirea fiind ulterior reabilitată, modernizată, extinsă şi dotatăprintr-un proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Giurgiu.

Centrul pentru persoane vârstnice  din localitatea Oncești a fost înființat printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. Amenajarea centrului pentru persoane vârstnice a fost realizată prin reabilitarea și extinderea unei clădiri (fostul Cămin Cultural) din satul Oncești, comuna Stănești”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor DGASPC Giurgiu.

Conform sursei citate în prezent, în centrul din Hotarele beneficiază de servicii sociale zece persoane vârstnice, capacitatea fiind de 46, iar în centrul din Onceşti sunt opt persoane, capacitatea fiind de 18 locuri.

Sunt curs de admitere în cele două centre alte zece  persoane care au depus cereri în acest sens.

„Costul lunar al întreţinerii unei persoane vârstnice în centru este de 1.226 lei, bani pe care persoana vârstnică îi poate achita din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60% din pensie (restul contribuţiei, precum şi întreţinerea pentru persoanele fără venituri se acordă, după caz, de către susţinătorii legali ai persoanei vârstnice sau de către de Consiliul Judeţean Giurgiu). Misiunea centrelor pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu este de a asigura pe o perioadă determinată/ nedeterminată condiții corespunzătoare de găzduire și hrană, îngrijire personală și medicală, recuperare, readaptare,  socializare și petrecerea timpului liber, asistență socială și psihologică pentru persoanele vârstnice”, mai anunţă reprezentanţii DGASPC Giurgiu.

De menţionat este şi că, pentru a fi admişi în unul din aceste centre,  solicitanţii  trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, cerere care trebuie însoţită de mai multe documente precum  copie acte de identitate, consimţământul persoanei vârstnice privind admiterea în centru, ancheta socială referitoare la situaţia familială a persoanei vârstnice, adeverinţă medicală eliberată de medicul specialist psihiatru, fişa medicală şi avizul epidemiologic, fişa de evaluare socio-medicală, copie cupon de pensie, adeverinţe de venit ale  persoanei vârstnice şi ale susţinătorilor  legali.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.