Este vorba despre 106 experţi din echipe ale dezvoltatorilor de proiecte, angajaţi, voluntari sau membri ai unor ONG-uri, care semnează împreună o scrisoare deschisă ce se întinde pe 25 de pagini.

Documentul a fost trimis, recent, Guvernului României, Administraţiei Prezidenţiale, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, cât şi Anei Birchall, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Legislativului României.

Semnatarii acestei scrisori arată, pe capitole, cum se prezintă situaţia absorbţiei fondurilor europene din noul exerciţiu financiar(2014- 2020), criticând dur lipsa unor măsuri ce ar fi trebuit să fie luate de Guvernul Cioloş.

Experţii în fonduri europene spun, în primul rând, că nici măcar sistemul informatic necesar pentru a gestiona aceste fonduri nu este finalizat şi, deci, nici funcţional.

„Practic, pentru a înscrie un proiect în sistem, eforturile şi birocraţia aferentă s-au multiplicat cu câteva ordine de mărime faţă de exerciţiul financiar precedent”, spun experţii în scrisoarea lor.

Apoi, semnatarii scrisorii deschise arată că Ministerul Fondurilor Europene „nu a fost şi nu este capabil să-şi asume şi să respecte niciun calendar de lansări de apeluri de proiecte şi de contractare.

„În anul 2016 s-au publicat nu mai puţin de trei calendare la POCU(Programul Operaţional Capital Uman, n.r.), nici ultimul din iunie 2016 nu este respectat în vreun fel(…). Ne întrebăm care mai este credibilitatea Ministerului(condus de Cristian Ghinea, n.r.) şi a unui ministru care promite repetat acţiuni şi termene, dar vedem după 4 luni că nimic nu se respectă?”, se arată în scrisoare.

Experţii români atrag atenţia că în cadrul mai multor programe(AMPOSDRU, de exemplu), în mandatul fostului ministru, Aura Răducu, au fost finalizate ghidurile pentru apeluri de proiecte, dar: „sub noua conducere a lui Cristian Ghinea, aceste ghiduri zac în sertare, apelurile nu sunt lansate, astfel s-a reuşit „performanţa” notabilă de a se compromite demararea a sute de proiecte finanţate din POCU în 2016. Ne întrebăm care poate fi raţiunea unor astfel de decizii şi cui foloseşte?”.

Tot în scrisoare este precizat, tot cu privire la POCU: „Vorbim de proiecte de peste un miliard de lei ce puteau fi contractate şi demarate în 2016, care ar fi ajutat sute de mii de persoane cu diverse nevoi sociale, educaţionale, de sănătate, ar fi introdus în circuitul economic sume mari de bani şi cereri pentru servicii, produse şi lucrări şi ar fi dat de lucru la zeci de mii de experţi, cu încasări pe măsură pentru bugetele publice, aflate sub presiune din cauza deficienţelor”.

Cei 106 semnatari ai scrisorii deschise critică dur şi limbajul considerat nepotrivit, folosit de ministrul tehnocrat al Fondurilor Europene, precum apelativul „mizerii, la POSDRU”, făcând referire la corecţiile pe proiectele din exerciţiul anterior. „Corecţiile sunt din cauza unui sistem de gestiune şi control cu multe deficienţe, cu erori sistemice majore”, precizează experţii.

Tot ei atrag atenţia asupra faptului că există în cadrul POCU axe pentru proiecte privind tinerii- măsuri pentru ocupare, consiliere, informare, orientare, plasare pe piaţa muncii etc.

“Ghidurile pentru proiectele din aceste axe au fost publicate în draft în toamna lui 2015, în consultare public, ulterior retrase şi finalizate intern(…). Cu toate că se preconiza lansarea apelurilor în mai-iunie 2016, se fac 4 luni de când actualul ministru le ţine în sertar”.

Ei amintesc şi de o altă ratare a MFE în educaţie, respectiv lansarea apelului pentru proiecte de burse doctorale ori programul România Creativă.

Experţii în fonduri europene contrazic şi promisiunile lui Ghinea care a zis că, până la final de 2016, va fi o absorbţie de aproximativ 137 de milioane pe POAT(Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), POCA(Programul Operaţional Capacitate Administrativă) şi POAD(Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

“Îi atragem atenţia că aceste programe operaţionale au un impact minim asupra economiei, fiind vorba în principal de decontarea salariilor ale angajaţilor MFE, de proiecte pentru strategii şi alte documente, precum şi de ajutorul alimentar derizoriu acordat persoanelor nevoiaşe”, se arată în scrisoare.

Tot dl. Ghinea anunţă că a lansat apeluri pentru proiecte de peste 12 miliarde euro. Ce omite să explice este că cea mai mare parte a apelurilor- cel puţin cele pentru proiecte majore- se adresează proiectelor fazate, adică cele care nu au putut fi finalizate la 31 decembrie 2015 şi vor fi finanţate din noul exerciţiu financiar, mai este precizat în document.

Semnatarii scrisorii dau şi soluţii, punctual, la fiecare problemă dintre cele ridicate, precum publicarea unui calendar de apeluri la toate programele- respectat ferm, finalizarea urgentă a documentelor oficiale, înfiinţarea de grupuri tehnice de lucru pentru toate ghidurile, lansarea urgentă a apelurilor pentru tinerii NEETs, dar sunt trecute în document şi multe alte aspecte tehnice.

Tot ei se anunţă disponibili pentru a sprijini Ministerul Fondurilor Europene cu ceea ce ştiu în domeniul prezentat.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.