Administratorul public al judeţului Giurgiu, Răzvan Cuc, a ieşit vineri, 12 august, în conferinţă de presă, cu informaţii proaspete legat de cele trei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară(ADI) a căror conducere a preluat-o, din iulie anul acesta.

Cel mai fierbinte punct este, fără îndoială, acela privind ADI-ul „Sănătate asigurată prin apă curată”. Deşi destul de tehnică prezentarea sa, Răzvan Cuc a reuşit să se facă înţeles: pentru a putea realiza sisteme de apă-canal în tot judeţul- UE ne obligă să facem asta până în 2020-, nu doar în municipiu, este nevoie să-şi facă treaba în acest sens operatorul regional Apa Service. De fapt, această societate ar fi trebuit să deservească întreg judeţul, nu doar municipiul şi câteva comune, încă de la înfiinţare.

Prima parte a marelui proiect de apă-canal derulat în municipiu şi în alte câteva comune a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial(POS) de Mediu. În primăvara lui 2016 a apărut un nou ghid al solicitantului pentru proiecte de acest tip, însă, de această dată, pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare(POIM). Cele două, diferite ca denumire, sunt, însă, conectate.

Pentru introducerea sistemelor de apă-canal în absolut toate satele judeţului Giurgiu există un masterplan al autorităţilor judeţene, ce se doreşte a fi transformat în proiecte europene depuse prin intermediul ADI.

Această structură asociativă aduce un plus la evaluarea proiectelor respective pentru fiecare comună în parte.

Răzvan Cuc a prezentat vineri, 12 august, presei giurgiuveni o serie de documente şi extrase din regulamente ale programelor privind noul exerciţiu financiar ce prevăd, printre altele, că unităţile administrativ-teritoriale exercită control asupra operatorului regional prin intermediul ADI-ului din care fac parte.

„Am avut, în această perioadă de când am preluat conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <<Sănătate Asigurată prin apă curată>>, discuţii cu foarte multe ADI-uri din ţară şi mi s-a spus acelaşi lucru, operatorul regional de apă-canal funcţionează sub aceste ADI-uri. La noi, acţionarul majoritar al Apa Service este, după cum ştiţi, Primăria Giurgiu”, a spus Cuc.

El a precizat că, în aceste condiţii, însă, Apa Service nu va putea prelua toate sistemele din fiecare localitate din judeţ, deci ar avea nevoie fie de o infuzie de capital, fie să treacă în subordinea altei instituţii „superioare” municipalităţii.

„Vă dau câteva exemple recente, când Apa Service a spus că nu are capacitatea să preia sistemele făcute cu fonduri pe OG 28, la Malu şi la Adunaţii Copăceni. Fie domnul director Preda îşi schimbă atitudinea, fie se gândesc la un nou management, noi avem de implementat proiecte în valoare de 92 de milioane de euro şi nu putem fără operatorul regional şi nici fără o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. Ei spun că gestionează doar municipiul, dar noi vrem să dezvoltăm întreg judeţul! Primarii din ADI sunt nemulţumiţi pentru că nu li se preiau sistemele. Conform aceloraşi norme, nu mai poate fi făcut un alt ADI pe aceeaşi speţă, în judeţ, ci actualul poate doar să fie extins”, a mai anunţat Răzvan Cuc.

Acest lucru este blocat în acest moment de către Primărie, printr-o acţiune în instanţ, câştigată în prima etapă. Cei de la judeţ urmează, însă, să facă recurs.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.