Reprezentanţii PNL Giurgiu au transmis presei locale, pe 23 februarie, un comunicat de presă prin intermediul căruia anunţau că ai lor consilieri municipali s-au mobilizat şi-au iniţiat un proiect de hotărâre. Acesta vizează reducerea taxelor şi impozitelor într-un anumit caz: acela al persoanelor fizice- pentru clădirile nerezidenţiale, de la 1,3% la maximum 0,4%.

„Consilierii semnatari propun executivului Primăriei Giugriu următoarele modificări:

Art. 1 Se modifică art. 1 lit. d, astfel: ,, în cazul persoanelor fizice pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit prevăzută la art. 458 alin. ( 1 )din legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, se stabileşte la 0, 2 %,,. ( în loc de 1,3 % );

Art. 2 Se modifică art. 1 lit. h, astfel, ,, în cazul persoanelor fizice pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit prevăzută la art. 460 alin. ( 2 )din legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, se stabileşte la 0, 4 %,,. ( în loc de 1,3 % );

Art. 3 Toate celelalte prevederi ale hotărârii se menţin”, este precizat în comunicat,

În document, liberalii susţin printre altele şi că „acest minim este suficient atât pentru asigurarea unui buget local care să nu afecteze dezvoltarea municipiului, cât şi pentru a se evita împovărarea persoanelor fizice şi juridice cu impozite ce ating limita paroxismului”.

Primarul Nicolae Barbu, în conferinţa de miercuri, 2 martie, a desfiinţat, practic, solicitarea liberalilor pe care a numit-o simplu „demers electoral, fără vreo bază legală”.

„Au fost discuţii mari în interiorul PNL, consilierii locali au fost certaţi că de ce au votat proiectul în noiembrie, că n-au susţinut cauza liberală şi aşa mai departe. Este dreptul lor să iniţieze un proiect de hotărâre, demersul este legal, dar nu şi solicitarea în sine. Este doar o reacţie de campanie electorală şi, în plus, se adresează unui segment care nu este vizat de impozitul respectiv”, a spus Barbu.

Adică, mai spune primarul, liberalii ar vrea modificarea cu pricina nu pentru omul de rând, cel care îşi plăteşte conştiincios impozitul, ci, se pare, pentru cei care, deşi desfăşoară activităţi comerciale, plătesc impozite la fel ca primii menţionaţi.

„Vă dau exemplul unui restaurant. Face profit, plăteşte impozitul aferent de 1,3 %, trece cheltuielile pe firmă. Lângă el, alt restaurant. Acolo, patronul face profit, trece cheltuielile pe firmă şi plăteşte 0,2 %, pentru că spune că este în regim de locuinţă spaţiul. Nu este echitabil, nu este corect! Liberalii au înţeles în noiembrie că aşa este cinstit ca oricine face o activitate comercială şi îşi trece cheltuielile pe firmă, să plătească impozitul aferent. Dar au fost certaţi în partid…”, a zis Barbu.

Referindu-se la medici, avocaţi şi alţii din asemenea profesii liberale, primarul a repetat faptul că, dacă aceştia plătesc impozitul pentru spaţiul lor ca persoană fizică şi nu decontează cheltuielile pe firmă, nu vor avea impozitul de 1,3%.

Apoi, a mai spus edilul-şef, în comunicatul cu pricina se vorbeşte despre cetăţeni, ca şi cum impozitele ar fi majorate pentru toată lumea. „Am cerut date de la Direcţia de Impozite şi Taxe cu privire la cei care se încadrează. Sunt 238 de imobile, 184 de proprietari, dar după avizele date, rămân sub 100 de persoane vizate de impozitul de 1,3%”, a subliniat el.

În plus, ceea ce nu ştiu sau se prefac că nu ştiu liberalii este că modificarea taxelor şi impozitelor nu mai poate fi făcută acum pentru anul 2016, a completat edilul giurgiuvean.

„Conform legii, orice modificare se aplică din 2017. Dacă vor modificări, o pot face la finalul anului pentru anul viitor. Aşadar, solicitarea lor pur electorală este total lipsită de legalitate”, a mai spus Barbu.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.