Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu, anul trecut, pentru 37 copii au fost instituite măsuri de plasament la asistenţi maternali profesionişti sau plasament în case de tip familial. În acelaşi timp, pentru 22 copii au fost instituite măsuri de plasament familial la rude sau familii substitutive.

“Măsurile de protecţie specială au fost instituite prin hotarâri ale Comisiei pentru Protecţia Copilului Giurgiu (în situaţiile  în care minorii nu puteau fi lăsaţi în grija părinţilor din  motive neimputabile acestora), fie prin hotărâri ale instanţei judecătoreşti (în situaţii precum cele de neglijare a copiilor de către părinţii lor)”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Giurgiu.

Conform sursei citate, numărul copiilor  pentru care au fost instituite măsuri de protecţie specială (plasament) în anul 2015 este mai mic comparativ cu  anul 2014 (97 de copii )  şi anul 2013 ( 65 copii).

„Ca şi în anii precedenţi, au existat situaţii în care unele autorităţi locale nu s-au implicat suficient în realizarea activităţii de prevenire a separării copiilor de familie. Este responsabilitatea primăriilor să acorde sprijin părinţilor în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor  şi îndeplinirea obligaţiilor ce le revin faţă de copii iar serviciul public de asistenţă socială  trebuie să ia toate măsurile necesare pentru depistarea precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copiilor de părinţii lor, să identifice şi evalueze situaţiile care impun acordarea de servicii sau prestaţii pentru prevenirea sepărării copiilor  de familie. În ultimii 3 ani,  doar 8  copii din sistemul de protecţie au fost reintegraţi în familie  în fiecare an, în timp ce numărul  cazurilor de copii preluaţi  în sistemul  de protecţie este de câteva zeci anual ” spune Denisa Cristescu, consilier în cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.