Senatorul PSD a transmis presei un comunicat de presă pe această temă.

Gabriela-Firea-la-sediul-PSD-02_09-2„Începând din anul 1999, pe 25 noiembrie este marcată ‘Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor’, un bun prilej pentru a aduce în atenția opiniei publice acest adevărat flagel. Potrivit statisticilor, violența domestică este, la nivel mondial, principala cauză de mortalitate a femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 44 de ani, înaintea conflictelor armate, a cancerului sau a accidentelor rutiere.

Subiectul vulnerabilității femeilor în fața violenței domestice și a violului revine periodic în atenția opiniei publice din cauza unor evenimente tragice, cum au fost agresarea artistei Alexandra Stan sau terifiantul caz de la Vaslui, al elevei violate și ulterior supuse agresiunilor psihice de către autorii violului și de apropiații acestora. În astfel de momente încărcate de emoție se vorbește despre înăsprirea pedepselor pentru astfel de fapte, ceea ce este cumva logic, dar nici pe departe suficient.

Eu însămi sunt inițiator al legii care prevede instituirea castrării chimice pentru violatori, iar de curând am votat în Senat o inițiativă care prevede emiterea în cel mai scurt timp posibil a unui ordin de protectie în cazul violentelor în familie.

În România s-au făcut pași importanți în direcția îmbunătățirii legislației, există în prezent modalități instituționale pentru acordarea de asistență și ajutor victimelor abuzurilor și violenței domestice. Dar toate aceste lucruri sunt inutile dacă cele cărora li se adresează nu apelează la ele.

De aceea, principala direcție de acțiune, în acest moment, ar trebui să fie informarea potențialelor victime asupra drepturilor și opțiunilor pe care le au. Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse derulează în prezent un amplu proiect în acest sens, dar esențial este ca toate forțele politice și societatea civilă să facă din acest lucru o prioritate.

Organizația de Femei a PSD a lansat în această toamnă ‘Pactul pentru protejarea femeilor de violență domestică și viol’, o platformă de acțiune deschisă către toate partidele și organizațiile neguvernamentale, prin care, pe lângă acțiuni concrete, vom încerca să contribuim la schimbarea unor mentalități.

Combaterea violenței în familie și susținerea victimelor abuzurilor reprezintă obiective asumate de la începutul mandatului meu de senator, și nu voi ezita să mă implic în orice acțiuni sau proiecte care pot contribui la ameliorarea situației. Așa cum subliniam în încheierea unei declarații polictice susținute de curând în plenul Senatului, este timpul ca lupta împotriva violenței domestice, a violului și a inegalității de șanse să nu mai fie doar o temă de dezbatere în perioade de acalmie politică, este timpul așadar să trecem și la fapte. Sau, altfel spus, acest subiect să devină predicat !

Gabriela Firea

Senator PSD de Ilfov

Vicepreședinte al PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.