Nici nu s-a instalat bine la frâilele ţării Executivul de tehnocraţi, că deja se pune la îndoială aplicarea în continuare a măsurilor privind bunăstarea românilor propuse de Guvernul Ponta. Adică, nu se ştie sigur, de exemplu, dacă salariile bugetarilor vor fi majorate.

Cel mai probabil, miniştrii vor apărea în faţa presei cu tot felul de justificări privind „lipsa” banilor.

Numai că, am vrea să le reamintim de unde au plecat la drum. Şi e clar că oamenii nu vor mai înghiţi declaraţii precum alea cu „greaua moştenire”.

Astăzi, de exemplu, în CONTURILE ÎN VALUTĂ ALE ŢĂRII SUNT 6,2 MILIARDE DE EURO, CU 2 MILIARDE DE EURO MAI MULT DECÂT ÎN 2012, şi, de asemenea, se lasă mulţi bani în conturile curente ale Trezoreriei, bugetul fiind pe excedent după zece luni.

După cum ştiţi în 2012 s-a plecat de la 0,6% CREŞTERE ECONOMICĂ, 5,4% ŞOMAJ, -3% DEFICIT BUGETAR, SALARII TĂIATE CU 25%, PENSII REDUSE. PIB-UL ROMÂNIEI ERA DE 133 DE MILIARDE DE EURO, IAR ASTĂZI ESTE 158 DE MILIARDE DE EURO. Aceea era România după zece ani de mandat al lui Traian Băsescu.

Unde suntem astăzi? România are una dintre cele mai mari rate de CREŞTERE ECONOMICĂ din Europa, 3,7% în primele nouă luni din 2015 faţă de primele luni din 2014. În ultima prognoză din noiembrie 2015 Comisia Europeană estimează o creştere economică a României de 4,1% în 2016, care se pare că va fi una dintre cele mai mari din Europa, dacă nu cea mai mare. Guvernul a reuşit să creeze 320 DE MII DE NOI LOCURI DE MUNCĂ. Practic, de la 4,27 milioane angajaţi la 4,57 milioane, prin urmare, şomajul a scăzut la 5,2%. Scăderea şomajului, în paralel cu creşterea salariilor, arată că avem o creştere economică sănătoasă care este şi simţită de oameni şi de către companii.

DEFICITUL BUGETAR A SCĂZUT DE LA 5,4% DIN PIB ÎN 2011 LA 1,5% DIN PIB ÎN 2015. Aşa cum spuneam, PIB-ul a crescut de la 133 de miliarde de euro la 158 de miliarde de euro în 2015. În felul acesta, Guvernul Ponta a reuşit să aibă bani pentru a face două lucruri fundamentale: să crească puterea de cumpărare a majorităţii românilor prin creşterea veniturilor şi reducerea taxelor şi să încurajeze mediul de afaceri prin măsuri corecte incluse în Codul Fiscal, reduceri de impozite şi taxe.

Una dintre primele măsuri pe care le-a luat Guvernul după mai 2012 a fost să repare una dintre cele mai mari nedreptăţi sociale pe care PDL şi Traian Băsescu le-au făcut, adică SĂ REÎNTREGEASCĂ SALARIILE ŞI PENSIILE. PUNCTUL DE PENSIE A CRESCUT în trei ani cu 13,2%, câştigul real mediu pe economie a fost de 1833 de lei în 2015 faţă de 1553 de lei în aprilie 2012 şi 1506 lei, o creştere de aproape 20%.

Puterea de cumpărare a câştigului salarial a crescut cu 10% doar în ultimul an, SALARIUL MINIM A CRESCUT DE LA 700 DE LEI ÎN 2012 LA 1050 DE LEI ÎN 2015 şi îmi exprim speranţa că noul guvern va respecta această promisiune pe care ne-am luat-o în faţa oamenilor de a creşte salariul minim la 1200 de lei în ianuarie 2016.

Au fost CRESCUTE SALARIILE DIN SĂNĂTATE ŞI DIN EDUCAŢIE CU 25%. Miercuri, după cum ştiţi, în Parlament un amendament la LEGEA SALARIILOR BUGETARILOR, ALŢII DECÂT CEI DIN SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI SĂNĂTATE, PRIN ACEST AMENDAMENT SE ACORDĂ O CREŞTERE DE 10%. Aşa cum a spus public şi domnul ministru Teodorovici, această creştere are acoperire în bugetul de stat pe anul viitor, în condiţiile în care nu se depăşeşte deficitul bugetar peste 3%.

Românilor le-a crescut puterea de cumpărare şi pentru că au fost REDUSE TAXE IMPORTANTE în cuantumuri semnificative. A fost redus TVA-UL LA ALIMENTE LA 9% ŞI ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2016 TVA-UL GENERAL SE REDUCE LA 20%, măsură deja prinsă în proiectul de buget. A fost REDUS, DE ASEMENEA, TVA-UL LA APĂ LA 9% ŞI TVA LA CĂRŢI LA 5%. Reducerea inflaţiei, concomitent cu creşterea salariilor, contribuie la creşterea puterea de cumpărare la românilor.

Totodată au fost luate multe măsuri corecte pentru SPRIJINIREA MEDIUL DE AFACERI. Reducerea CAS-ului la angajator, a fost realizată printr-o reducere cu cinci puncte procentuale; în acelaşi timp, este de menţionat[ reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, şi altele.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.