Liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a postat, în urmă cu câteva momente, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu privire la dezbaterea publică menţionată. El este semnatarul unui proiect de lege privind ofensa adusă unor însemne naționale, inițiat alături de alți colegi parlamentari din PSD și UNPR.

„Considerați normală ofensa adusă însemnelor României (steagul României, stema țării, imnul și sigiliul statului)? Doresc să supun atenției dumneavostră Proiectul de lege privind ofensa adusă unor însemne naționale inițiat alături de alți colegi parlamentari din PSD și UNPR. Este vorba despre propunerea legislativă prin care am considerat necesară incriminarea actelor de dispreț față de însemnele naționale. 
Menționez că, din cele 28 de state membre ale UE, doar 5 au abrogat manifestările cu dispreţ faţă de însemnele naţionale din Codul Penal: Cipru, Estonia, Irlanda, România şi Regatul Unit (UK). Totodată, din cele 23 de state ale UE, în care manifestarea cu dispreţ faţă de însemnele naţionale rămâne un act incriminat de codul penal, 20 păstrează pedeapsa cu închisoarea. Bulgaria, Croaţia şi Franţa sunt excepţiile (pedeapsa în aceste ţări este amenda penală)”, scrie Niculae Bădălău pe Facebook.

Întreaga expunere de motive a Proiectului de lege iniţiat de senatorul giurgiuvean poate fi citită AICI.

Potrivit acesteia, ofensa adusă însemnelor României se pedepseşte cel mai aspru în Germania- până la 5 ani de închisoare, Polonia- până la 3 ani, Belgia şi Portugalia-până la 2 ani.pedeapsa

„Dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merge de la forme verbale(cuvinte, discursuir, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor) la cele scrise(articole cu conţinut ofensator, desene etc.) sau îmbracă aspectul unor fapte(gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale(distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege.

Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în noul Cod Penal vechi prevederi” ale unor articole ce stipulează clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului, este precizat în expunerea de motive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.