Senatorul social-democrat a făcut, recent, o declaraţie politică pe care o redăm aici integral.

„Adoptarea unei legi care să introducă în sistemul electoral românesc votul prin corespondență ar rezolva, pe de- o parte, o problemă politică, iar pe de altă parte, ca efect, ar înlesni votul românilor din diaspora.  Numai că, pentru a avea o astfel de lege este nevoie și de dezbateri, de discuții concrete, aplicate între forțele politice relevante, este nevoie de un consens. Sigur, teoretic, consensul a fost stabilit la întâlnirea partidelor de la Palatul Cotroceni, în care acestea au căzut de acord pentru introducerea votului prin corespondență, în timp util, tocmai ca să se aplice de la viitoarele alegeri din 2016.

Însă o lege bună nu înseamnă doar să votezi ceva, nu se identifică cu improvizația, nici nu este impusă, pe principiul că așa trebuie sau că e a noastră și e mai bună. De exemplu, este mai important, sau mai bine spus este esențial, să cazi de acord în ceea ce privește conținutul ei, să fii sigur că generează efecte pozitive și că nu distorsionează, în vreun fel, intenția inițială de a face un bine public. Votul este doar o ultimă procedură, doar formalizează ceva ce s-a adoptat deja prin acord politic.

Retragerea președintelui liberal al Comisiei Comune a Camerei Deputaților si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale a arătat care este disponibilitatea PNL de a elabora o lege care să reflecte cu adevărat voința politică comună. Așa înțeleg liberalii actul legislativ. Dacă nu se întâmplă cum vor ei, atunci blochează lucrările sau recurg la tot felul de artificii politice, doar ca să fie în centrul atenției.

Noi am propus o serie de principii de care să ținem cont atunci când vom elabora o lege în interesul românilor din diaspora. Aș dori să le reamintesc: votul secret, accesibilitatea, echitatea, responsabilitatea, securitatea, transparența, sustenabilitate, promptitudinea, eficiența costurilor, coerența legislativă. Principiile sunt cele care dau direcția lumii, a acțiunii politice, a legilor. Dacă interesul lor de a adopta legea privind votul prin corespondență este atât de mare, atunci de ce nu stau calmi, raționali, la masa negocierilor, pornind de la principiile pe care PSD le-a prezentat în mod public?

Liberalii mai bine și-ar concentra eforturile politice pe discuții și negocieri serioase și nu pe moțiuni de cenzură scrise ca la ”clasa întâi”.

Votul din alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 nu a fost doar o sancțiune pentru candidatul PSD, ci un avertisment pentru întreaga clasă politică. Adică, au fost avertizate toate partidele pentru dezinteresul susținut și menținut ani întregi față de votul prin corespondență. Interpretarea pe care liberalii o dau votului din noiembrie este pripită.

Ei au impresia că oamenii care au votat pentru actualul președinte au votat și pentru PNL, ca partid. Ei bine, aceasta nu este decât o capcană în care au căzut singuri. Și nu este treaba noastră să le deschidem ochii, dar este nevoie de această lege, este nevoie de discuții serioase pentru a rezolva o problemă care aduce atingere voinței cetățenilor români din diaspora.

Senator Niculae Bădălău”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.