Pensionarilor le spunem, astăzi, La Mulţi Ani. Totodată, sunt organizate activităţi privind lupta împotriva cancerului de sân, dar, de asemenea, este mare sărbătoare creştină.

Pe 1 octombrie, aşadar, celebrăm Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. În 1990, Organizaţia Naţiunilor Unite a apreciat că este necesar ca statele lumii, guvernele lor să omagieze generaţiile vârstnice, pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii; unul din aceste documente este Rezoluţia numărul 45/106 din 14 decembrie 1990, prin care ONU a stabilit ca ziua de 1 octombrie să fie înscrisă în calendarul lumii ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice(www.tribuna.ro).

Astfel, de atunci, în toate ţările membre ale ONU, printre care şi ţara noastră, la 1 octombrie au loc manifestări variate, care au ca scop aprecierea persoanelor vârstnice.

Tot pe 1 octombrie, dar din 2014- în România, este marcată Ziua Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

Potrivit Agerpres, Senatul și-a asumat, la 30 septembrie 2014, o Declarație prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului.

Şi nu în ultimul rând, prima zi a lunii octombrie este una de referinţă în Calendarul Ortodox. Biserica sărbătoreşte Acoperamântul Maicii Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Este un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.

Astăzi, acolo unde se mai respectă tradiţiile, tinerele fete se împodobesc ca pentru nuntă pentru a avea parte de o căsnicie lungă şi fericită şi îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte umplute cu mere sau dovleac.(www.protv.ro)

P.S.: Tot pe 1 octombrie, însă este mai puţin cunoscut, este celebrată Ziua Internaţională a Muzicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.