Începutul de an şcolar este şi prilejul pentru cei care se implică în dezvoltarea sistemului de învăţământ să facă un bilanţ al realizărilor, dar şi un plan pentru investiţii viitoare.

Dincolo de mesajele sincere pe care oamenii politici, demnitarii, reprezentanţii autorităţilor locale le transmit elevilor şi dascălilor la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, rămân de rezolvat multe probleme. Sunt lucruri pragmatice care trebuie făcute astfel încât educaţia să redevină o prioritate naţională.

Despre ce s-a făcut şi ce se mai poate face în sistemul de învăţâmânt giurgiuvean ne-a vorbit şi senatorul Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu. El a participat astăzi, la festivităţile specifice acestei zile la o şcoală generală, dar şi la un liceu, ambele din judeţ.dbdd1bf6d547e50bd0d4a43708b90fbf-001

 Reporter: Aţi avut o zi plină, domnul senator!

Niculae Bădălău : Într-adevăr, mi-a făcut mare plăcere şi a fost onoare pentru mine să particip, astăzi, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Şcoala gimnazială nr. 1 din Malu Spart şi la Liceul Tehnologic din Mihăileşti. Ţin să le mulțumesc părinţilor şi copiilor, dar și autorităţilor locale pentru că am putut împărtăși acest moment emoționant cu ei.

R: Care este viziunea dumneavoastră cu privire la educație?

N. B. : Consider că educația trebuie să fie accesibilă și egală pentru toți copiii, indiferent de mediul din care provin, indiferent de condițiile materiale ale familiei. Discriminarea, de orice fel, este un rău ce trebuie combătut prin orice mijloace iar autoritățile locale, Guvernul și noi, parlamentarii, trebuie să facem tot ce este omenesc posibil pentru a da copiilor dreptul la un sistem de învățământ performant și accesibil. Niciun copil nu trebuie să fie privat de dreptul la educație care, de fapt, este și un drept constituțional.

R: Aţi fost dintotdeauna preocupat de Giurgiu. Puteţi menţiona o problemă cu care se confruntă elevii, profesorii, autorităţile locale  – în județul Giurgiu?

N.B. : Cred că o problemă majoră în judeţul Giurgiu a constituit-o transportul elevilor. Aş dori cu acest prilej să mulţumesc pentru cooperare mai multor organizații și persoane, în special Guvernului României şi instituţiilor publice locale, cooperare ce a făcut posibilă repartizarea microbuzelor de transport şcolar în toate comunele din judeţul Giurgiu, astfel că zeci de elevi care străbăteau zilnic pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la şcoală nu vor mai face naveta în condiţii grele.

R:  Este educația o prioritate pentru actualul Guvern?

N.B. : Guvernul, la toate nivelurile – național și local – a avut contribuții importante, atât simbolice cât și practice. Sprijinul acordat şcolilor din judeţul Giurgiu este o demonstrație vizibilă a angajamentului Guvernului de a sprijini sistemul educaţional și o dovadă a priorităţilor sale. Totodată, să nu omitem prevederile Ordonanței de urgență nr. 83/2014 conform căreia Guvernul României a majorat salariile profesorilor cu 10% în anul 2015, în două tranşe: 1 martie 2015 şi 1 septembrie 2015.

R: Cât de importantă credeți că ar trebui să fie educația în prioritățile politice ale unui Guvern?

N.B.: Extrem de importantă. Din punctul meu de vedere, pe primul loc. Însă totul ține de modul cum sunt repartizate resursele bugetare. Problema oricărui Guvern ține de echilibrarea intereselor politice și de resursele limitate. Până la urmă, chestiunea prioritizării este una falsă, aș putea spune. Să dau un exemplu. Putem spune că educația este mai importantă decât sănătatea? Sau că educația este mai importantă decât apărarea, în contextul conflictului din Ucraina sau a crizei refugiaților? Cred că un răspuns tranșant ar fi înșelător. De aceea, soluția la aceste dileme guvernamentale de alocare a resurselor unor domenii guvernamentale este creșterea economică. Doar atunci, și sănătatea și educația pot primi mai mult. Este, dacă vreți, ceea ce și-a propus și Guvernul PSD. Să poate să satisfacă toate interesele, indiferent de natura lor.

Prin creșterea economică susținută pe care am avut-o și prin îmbunătățirea luptei împotriva evaziunii fiscale am putut asigura și profesorilor acea majorare cu 10% a salariilor.

R:  Ce le transmiteți copiilor și profesorilor la începutul acestui an?

N.B. : Sunt sigur că sunteţi de acord că trăim într-o perioadă de schimbări rapide – schimbare care de multe ori nu este previzibilă și care poate că nu este întotdeauna pozitivă. Cel mai bun mod de a gestiona schimbarea- fie că este una pozitivă sau negativă – este de a o anticipa și de a ne pregăti pentru ea. Pe baza experienței mele am ajuns la concluzia că nu există nicio formă de pregătire mai apropriată în ceea ce priveşte schimbarea decât educația. De asemenea, cred că cea mai bună investiție pe care părinții sau o națiune o poate face este o investiție în educația de cea mai înaltă calitate. Doresc să profit de această ocazie să le mulțumesc profesorilor pentru profesionalismul, excelența și dăruirea lor. Munca dumneavoastră este foarte importantă!

R:  În încheiere, doriţi să transmiteţi un mesaj giurgiuvenilor într-o zi aşa de specială?

N.B. : Doar un îndemn. Amintiţi-vă şi retrăiţi măcar o dată în an sentimentele pe care le-aţi avut în prima zi de școală!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.