Procesul de reorganizare a Poliţiei Locale a fost amânat, iarăşi. Punctul cu pricina a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, miercuri, 24 iunie, întrucât nu a fost încă primit avizul Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici privind reorganizarea respectivă. Evident, nici discuţii în plen, pe această temă, n-au mai fost, dar explicaţii a oferit, din nou, în conferinţă de presă, ulterior, primarul Nicolae Barbu.

El a reiterat ideea că ceea ce propune este doar respectarea legii. Adică, trebuie avem un poliţist local la mia de locuitori. Dacă mai suntem doar circa 66.000, calculul este simplu. “Azi, noi nu discutăm oportunitatea, ci legalitatea. Municipiul are, într-adevăr, nevoie de cât mai mulţi poliţişti locali, aşa este, nu doar de 99. Pentru că nu e simplu să asiguri paza în toate locurile de joacă, de exemplu, sau în cartiere cu probleme precum Istru. Sunt şi zone unde se impune paza 24 de ore din 24. N-am susţinut şi nu voi susţine reducerea numărului de angajaţi la Poliţia Locală decât pentru că trebuie să respectăm legea”, a precizat Nicolae Barbu.

Edilul a spus că, de fapt, de la preluarea mandatului, nu a înfiinţat vreun post în plus, ci a respectat o organigramă preluată de la vechea conducere a Primăriei. Concursurile prin care au fost angajaţi noi poliţişti locali, în 2012, au fost organizate de Poliţia Locală şi nu de primar, a susţinut Barbu.

Barbu: Au vrut să fie toţi funcţionari publici

Pe de altă parte, el a explicat faptul că s-a ajuns la situaţia în care avem 99 de poliţişti locali, din ianuarie, anul acesta, când s-a alocat norma de hrană. “Atunci, toţi au spus că sunt funcţionari, poliţişti locali ca să poată beneficia de normă. Sindicatul Pro Lex a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării, a depus tot felul de documente ca să demonstreze că ei sunt toţi poliţişti locali…”, a mai declarat Barbu.

De menţionat este că, înainte de ianuarie 2014, organigrama avea 66 de funcţionari publici, deci instituţia se încadra în limita legii.

Pe de altă parte, primarul Barbu le-a transmis, astăzi, consilierilor locali, prin intermediul presei, faptul că responsabilitatea cu privire la respectarea legii în cazul poliţiştilor locali le aparţine. “S-ar putea ca peste 2-3 ani, să vină Curtea de Conturi şi să ceară înapoi banii daţi celor 29 de poliţişti locali. Ne vom trezi că trebuie să returnăm salariile, norma de hrană şi, în aceste condiţii, ne-am putea îndrepta împotriva consilierilor care au votat împotriva legii”, a zis Barbu.

Cine va da concurs?

În ceea ce priveşte modalitatea de reorganizare, el a menţionat că vor da concurs poliţiştii de la ordine publică, intervenţie şi circulaţie, pentru că alte departamente funcţionează, oricum, la limită, cu un singur angajat.

Poliţiştii au ieşit în stradă

Marţi, 23 iunie, peste 250 de persoane au protestat, la Giurgiu, printr-un marş de la Billa la Teatru, faţă de decizia municipalităţii de a restructura Poliţia Locală. Au participat la manifestaţie poliţişti din Giurgiu, rudele lor, dar şi colegi din Vâlcea şi Bucureşti, membri ai Sindicatului Pro Lex. Liderul central al sindicatului menţionat, Vasile Lincu a declarat: “Această disponibilizare considerăm că este nelegală şi am venit împreună cu alţi poliţişti locali din ţară să-I sprijinim pe colegii noştri de la Giurgiu. Noi cerem să păstrăm locurile de muncă, să fie efectuată cu transparenţă această reorganizare”.

Poliţiştii au strigat la portavoce mesaje împotriva edilului, precum “Barbu, nu uita, Locala nu e a ta!”.(Referitor la acest aspect, Nicolae Barbu a declarat că, într-adevăr, Poliţia Locală este în subordinea Consiliului Muncipal şi nu a sa)

“Ne-am strâns pentru a protesta împotriva măsurilor de reorganizare pe care administraţia locală doreşte să le ia. Considerăm că nu este o măsură legală şi nici nu este una care să constituie urgenţă”, a spus, la protest, şi liderul Pro Lex Giurgiu, Adrian Mocanu.

Potrivit proiectului de reorganizare, din 99 de poliţişti locali ar trebui să rămână 66 plus patru cu funcţii de conducere.

Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here