Proprietarii imobilelor şi terenurilor lăsate în paragină vor plăti un impozit cu 20% mai mare pentru acestea, măsura fiind aprobată, recent, în şedinţă a Consiliului Municipal Giurgiu.

Aşa cum este cunoscut, unele dintre clădirile lăsate de izbelişte sunt monumente istorice şi poate tocmai acest „statut” îi împiedică pe proprietari să ia măsuri: fie să le restaureze(este destul de anevoioasă procedura de până la investiţiile efective), fie să le demoleze(fiind monumente istorice, nu prea sunt şanse). Aşa că, mulţi preferă să le lase să “cadă” singure, dar în detrimentul cetăţenilor, imobilele transformându-se în adevărate focare de infecţie.

Ceea ce puţini ştiu, probabil, este că proprietarii unor astfel de clădiri-monumente istorice sunt scutiţi de la plata impozitelor, dar în anumite condiţii. Ne-a explicat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Giurgiu, Adrian Niculae. “Această facilitate a fost introdusă în lege pentru ca banii ce trebuie plătiţi ca impozit să fie strânşi şi, în momentul în care sunt probleme în ceea ce înseamnă conservarea unui monument, să se intervină, să nu ajungem în situaţia în care sumele ar fi foarte mari pentru restaurarea lor”, a spus Niculae.

Aşadar, probabil, mulţi proprietari s-au văzut şi cu impozitul neplătit şi fără alte cheltuieli cu imobilul…

La nivelul municipiului Giurgiu au fost identificate mai multe monumente istorice cu probleme, dar şapte dintre ele sunt efectiv abandonate. Acestea sunt: Şcoala Comercială sau fostul Institut de Proiectări, de pe strada Mircea cel Bătrân, Casa Vasile Dorobanţu de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, Casa de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 7, Casa Doctor A. Vianu, tot de pe Vasile Alecsandri. Casa Vârbănescu din strada Mihail Sadoveanu, Han- azi Casa I. Răcăşanu dar şi fostul Restaurant Meteor.

“Consider că este o măsură bună aceasta de a majora acest impozit. Poate aşa, proprietarii vor interveni şi vor lua măsuri în ceea ce priveşte clădirile abandonate”, a mai spus Niculae.

Cătălina Sfetcu

Foto: arhivă Giurgiu-Net.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.