S-au mobilizat, atât în municipiu, cât şi în judeţ şi, cu ajutorul voluntarilor, au reuşit să strângă, în ultima perioadă, peste 3.000 de semnături, de la femei şi de la bărbaţi care vor ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu să avem mamograf. Au făcut acest lucru reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer şi Hepatită C(ABCH) Giurgiu.

Locuim, ştim, într- un judeţ sărac, într-un municipiu pe măsură, iar acest lucru se vede inclusiv în statisticile privind decesele din cauza bolilor grave nedepistate ori tratate la timp. Oamenii nu au bani nici pentru clinicile private, nici pentru a se deplasa la spitale din Bucureşti sau din ţară, iar lipsurile Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu sunt ştiute deja.

Este cunoscut şi faptul că, depistat la timp, cancerul mamar, de exemplu, poate fi tratat. La Giurgiu, nu există, însă, un mamograf pentru asiguraţii medical. Femeile trebuie, deci, fie să apeleze la privat, fie să meargă în alt oraş. Tocmai de aceea, reprezentanţii ABCH au făcut, spun ei, mai întâi un studiu, un sondaj, ale cărui rezultate sunt covârşitor în favoarea cumpărarea unui mamograf ce să funcţioneze în cadrul SJU.

Apoi, pentru a sensibiliza autorităţile judeţene, au început o campanie de strângere de semnături. Peste 3.000 au fost strânse până acum, acestea însoţind un memoriu ce va fi depus la Consiliul Judeţean, instituţie ce administrează spitalul. „Totul ţine de voinţă. Există bani pentru acest mamograf, suma e mai mică decât cea dată pentru un Duster al unui vicepreşedinte, iar la spital, avem informaţii, există încăperi unde ar putea fi ampalsat mamograful. Şi sunt şi specialişti!”, ne-a declarat un voluntar ABCH Giurgiu.

Răspunsul conducerii SJU este, însă, unul clar: legea nu ar permite consiliilor judeţene să achiziţioneze aparate de înaltă performanţă, ci, cel mult, să asigure o cofinanţare. Singura veste bună, şi nu vom uita de declaraţie, este că mamograful ar fi prins pe lista de investiţii pentru 2015 a Ministerului Sănătăţii, am mai aflat noi.

„Păi, dacă nu permite legea, de ce au fost cumpărate tomograful şi RMN-ul cu fonduri de la Consiliul Judeţean?”, se întreabă acelaşi reprezentant al ABCH? Bună întrebare!

Fără alte comentarii, ci doar cu speranţa ca aparatul(atât de necesar pentru un spital de urgenţă dintr-un judeţ fără posibilităţi) va ajunge, până la sfârşitul anului, la Giurgiu, indiferent de cine îl va cumpăra şi se va lăuda cu asta.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.