Luni noaptea, în jurul orelor zece, Dispeceratul integrat ISU/ SAJ a fost anunțat despre producerea unui accident rutier pe DN5, între localitățile Călugăreni și Adunații Copăceni. În eveniment au fost implicate un autotren și o autocisternă încărcată cu gaz lichefiat (propan).

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea și grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu.

Având în vedere că încărcătura cisternei era una periculoasă, s-au luat măsurile prevăzute de procedurile specifice și regementările Acordului European referitor la transportul international rutier al mărfurilor periculoase (ADR). Astfel, s-a luat decizia de delimitare a zonei de pericol pe o rază de 800 metri, implicit închiderea circulației. Colonelul Emil Apostol, șeful ISU „Vlașca” al județului Giurgiu a declarat, prin telefon, pentru giurgiu-net:

aposto;„Am intervenit la fața locului, și s-a reușit transvazarea a 85% din cantitatea de propan, diminuând astfel, practic, cu mult potențialul de pericol. Restul de propan nu a putut fi scos din cisternă din cauza poziției într-o parte în care se află aceasta. Pompierii sunt în continuare la fața locului, o mașină cu echipaj complet monitorizează zona, tocmai pentru a se interveni dacă situația o va cere. Am deblocat drumul încă de azi-noapte, am dat drumul la circulație, pentru că, în caz contrar, exista pericolul ca Giurgiu să fie izolat!”, a mai declarat Emil Apostol.

Concomitent a fost monitorizată permanent zona cu detectoare specializate.

Din cauza faptului că tipul încărcăturii nu permitea manevrarea autocisternei, în timpul nopții gazul lichefiat a fost transvazat controlat, în condiții de siguranță, în altă cisternă. Operațiunea este supravegheată permanent, iar aparatura specifică nu a indicat și nu indică nici la această oră scurgeri de gaze periculoase în atmosferă.

La această oră nu sunt probleme deosebite, circulația fiind reluată. Un echipaj de pompieri este la fața locului pentru asigurarea măsurilor de protecție, monitorizează în permanență zona cu aparatură specifică și rămâne până la repunerea pe roti a autocisternei și evacuarea acesteia în condiții de siguranță.

Oana CĂLIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.