Aşa cum reieşea şi din promo-ul emisiunii de la PRO TV „România, te iubesc!”, difuzată duminică, la ora 18.00, Giurgiu a intrat din nou în atenţia presei centrale, de această dată în ceea ce priveşte domeniul asistenţei sociale.

În reportajul celor de la PRO TV au fost prezentate imagini cutremurătoare din mai multe Centre de Recuperare şi Reabilitare sau de Îngrijire şi Asistenţă a persoanelor cu handicap din judeţe precum Brăila, Olt şi Giurgiu.

Pe site-ul dedicat emisiunii „România, te iubesc!” a fost publicat şi textul prezentat în cadrul ediţiei de ieri seară. Redăm integral paragraful ce face referire la Giurgiu:

„Oameni tinuti in lanturi si hraniti impreuna cu cainii

In luna aprilie a acestui an a ajuns si la Centrul din Bolintin Vale, judetul Giurgiu. Ce-a gasit acolo depaseste orice inchipuire. Oamenii doarmeau cate doi intr-un pat, mancau cu canii, iar unii erau legati cu lanturi, nu pentru ca erau agresivi ci pentru ca ar fi incercat sa fuga din institutiei.

Dupa publicarea raportului intocmit de CRJ, Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a dispus inchiderea centrului si mutarea celor 100 de oameni in alte institutii. Centrul fusese acreditat in 2012 pe baza standardelor de calitate scrise de oamenii din minister

Georgiana Pascu s-a intors la Bolintin Vale dupa patru luni ca sa vada cum se desfasoara procesul de inchidere a centrului. Doar ca n-a mai fost lasata sa intre desi avea incheiat un protocol cu Ministerul Muncii care prevede accesul monitorilor in vizite inopinate.

„V-am dat voie sa intrati. Ati intrat si a doua zi pac ne-ati rupt capatana”, ii spun cei de la centru. Doamna director a centrului e ocupata. O cheama Adelina Pavel si conduce Directia Judeteana pentru Asistenta Sociala Giurgiu. Seful ei, presedintele Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mustatea, si-a gasit timp, dar nu e de acord ca un ONG sa intre in centrul de la Bolintin Vale. „Cine vine sa ma controleze pe mine? nu exista lege ca un ONG ma poate controla pe mine”, spune el.

Dar institutiile statului l-au controlat. Un raport al Inspectiei Sociale din Ministerul Muncii reclama nereguli la Bolintin Vale si arata situatia in ansamblu a sistemului: in marea majoritatea a centrelor nu sunt suficienti angajati, peste 80% nu ofera conditii bune de viata, iar oameni descoperiti in peste 50% din centre nu aveau ce sa caute acolo.

Întregul articol poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.