ajutor-alimentar-600x347Începând cu luna aceasta, odată cu demararea, la 13 septembrie, a Programului Operațional de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020, vor fi distribuite alimente și asistență de bază persoanelor dezavantajate. Pe lângă alimente, potrivit acestui program, beneficiarii vor primi și un pachet de rechizite, pentru încurajarea frecvenței școlare, lucru ce va duce, indirect, la incluziunea socială a copiilor.

Pentru acest Program, România beneficiază de fonduri europene în valoare de 442,5 milioane euro, 85% reprezentând fonduri UE și restul de 15% fonduri de la bugetul de stat. Conform programului publicat de Guvern, operațiunile de distribuire de alimente în teritoriu se vor baza, anul acesta, pe emiterea unor cupoane individuale pe care fiecare persoană încadrată în grupa celor cu probleme sociale le va primi acasă.

Cupoanele nu vor avea valoare financiară, dar vor avea inserate câteva elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea acestora. Fiecare cupon va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, cât și un CNP, alături de natura alimentelor  şi data de valabilitate a cuponului.

Dacă anul acesta distribuirea alimentelor se va face o singură dată, având în vedere data aprobării Regulamentului 223/2014, de anul viitor distribuirea pachetelor cu alimente urmează să se  facă cel puţin de două ori pe an.

Achiziţionarea pachetelor cu alimente se face de către Ministerul Fondurilor Europene (MEF), transportul şi depozitarea urmând a fi suportate de către furnizorii de alimente. O altă modificare o reprezintă locul din care se va face distribuirea alimentelor: sediul primăriilor pe baza cupoanelor individuale. În cazul persoanelor cu probleme de sănătate, care nu sunt deplasabile și al persoanelor cu vârstă înaintată, alimentele  vor fi distribuite la domiciliul acestora.

Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate se va asigura achiziţionarea, transportul, depozitarea şi distribuţia de rechizite şcolare şi ghiozdane persoanelor care fac parte  din acest program. Componenţa pachetelor de rechizite şcolare este stabilită de către Ministerul Educaţiei Naţionale, respectând necesităţile de rechizite pentru fiecare nivel de învăţământ, iar acordarea acestora se va face începându cu anul școlar 2015 – 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.