Codul rutier va suferi modificari importante din 19 ianuarie 2013, cand noile reglementari din legislatia rutiera vor intra in vigoare.  Aflati din articolul de astazi ce reguli noi se aplica de luna viitoare in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice.

1) Un nou model pentru permisul de conducere

 

Forma si continutul permisului de conducere vor fi modificate incepand din 2013, astfel incat documentul sa corespunda modelului european. In general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin.

In plus fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.

De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de … km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului, etc.

Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

2) Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede

 

Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor  si comportamentului.

Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

3) Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala

 

Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza  fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor. (niciun asemenea ordin nu a fost inca publicat – n.red.)

4) Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier

 

Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si „nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor”.

5) Echivalari intre categorii si subcategorii ale permiselor auto

 

Noile reglementari aplicabile de anul viitor permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor  prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.

Astfel, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care  au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise  de conducere dupa aceasta data in felul urmator:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE; 7
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

6) Care sunt actele normative care prevad aceste modificari

 

Anul acesta Codul rutier a fost modificat prin Legea nr. 203/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

Noul model al permisului de conducere este prevazut in Ordinul MAI nr. 157/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 430 din 26 iunie.