Așa cum se știe, atunci când introducem o acțiune sau o cerere la instanța de judecată trebuie să achităm a taxa judiciară de timbru (Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru).

Este util de știut că, taxa judiciară de timbru poate fi recuperată, dar numai în condițiile stingerii conflictului prin mediere.

Art 63 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, prevede că:

”(1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă.

(2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.

(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.”

Astfel, părțile unui conflict/litigiu (persoane fizice sau juridice) pot beneficia de această facilitate dacă prezintă instanței de judecată un acord de mediere, a cărui obiect vizează drepturi de care ei pot dispune (de exemplu: partaj în urma divorțului, odată cu divorțul sau după divorț, partaj succesoral, contracte de întreținere, comerciale etc), și dacă solicită, printr-o cerere, restituirea taxei judiciare de timbru. Valoarea taxei se calculează în funcție de valoarea bunurilor ce fac obiectul litigiului, atunci când obiectul cererii este evaluabil în bani (ex: partaj bunuri în valoare de 200.000 lei x 3% = 6.000 lei taxa judiciara de timbru).

În momentul în care hotărârea instanței de judecată este definitivă și irevocabilă, cel interest poate recupera în baza hotărârii instanței, suma plătită pentru taxa judiciară de timbru, adresându-se unității administrative teritoriale unde a achitat-o.

De reținut este că, restituirea taxei judiciare nu este singurul avantaj de care pot beneficia părțile, conform prevederilor art. 271 și 272 din Codul de procedură civilă, ”părțile se pot înfățișa oricând în cursul judecății, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea hotărâre care să consfințească învoiala lor” și ”învoiala va fi înfățișată în scris și va alcătui dispozitivul hotărârii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.