Este vremea reformelor iar reforma in justitie este la fel de necesara ca si reforma la nivelul mentalitatii oamenilor in fata justitiei. Medierea este o alternativa interesanta . Pe mine, personal, solutia oferita de mediere ma socheaza prin simplitate si eficienta. Sau poate am ajuns la aceasta concluzie pentru ca am avut sansa sa intalnesc un mediator despre care colegii mei spun ca a fost nascut pentru aceasta meserie.

Initial eu am fost reticentul. Pentru mine lucrurile erau clare: acolo unde nu sunt reguli e haos. Ca jurist consideram ca un stat trebuie sa functioneze dupa legi stricte fara sa fie loc de interpretare. Am cedat insistentelor colegilor si am inceput documentarea despre mediere. La nivel teoretic lucrurile pareau inregula. Intelegerea partilor trebuie respectata de legiuitor si consfintita prin procedura convenita legal. Nu intelegeam cum un om poate face ca doua parti aflate in conflict sa ajunga la un consens pe care sa il respecte. Pe ce baza ? Cum face el ca partile sa ajunga la rezultatul multumitor pentru ambele cand el nici macar nu le ofera solutia ?  E vraci ? E saman ? E un simplu om ! Si eu am incercat sa atenuez conflicte si mai rau le-am incins. Iar eu le ofeream consiliere, le spuneam clar ce spune legea !

Buuun! Ne-am decis sa gasim un mediator in fata caruia sa jucam rolul persoanelor aflate in conflict, sa paticipam la sedinta de mediere si sa nu cedam pentru nimic in lume pozitiile de forta pe care le gandisem.

Toata redactia a inceput cautarile pe internet. Prima data am ajuns la un mediator mai varstnic, fost politist, care vorbea mai mult decat putea sa asculte. L-am abandonat rapid. A doua persoana era o doamna intre doua varste mandra de activitatea sa publicistica. Parea un teoretician mai bun decat un practician de care noi aveam nevoie. A urmat al trei-lea, al patru-lea si asa mai departe. Intr-un final am gasit ceea ce cautam.

Mediatorul nostru este un tip calm, atent, cu o sclipire rara de bunatate in ochi, in jur de 40 de ani, despre care auzisem ca are un palmares interesant in cadrul clasei prefesionale in rezolvarea celor mai dificile conflicte ajunse la mediator. Ne-am programat la o sedinta de mediere anuntandu-ne drept doi parteneri de afaceri in conflict generat de nerespectarea termenilor contractuali.

M-a surprins de la inceput cu disponibilitatea de a a ne primi dupaamiaza. Apoi prin calm. Ne-a rugat sa povestim problema iar agitatia noastra conflictuala s-a transformat pe parcurs intr-un calm demn de spovedanie. Nu ne spunea nici ce este bine si nici ce este rau. Doar intrebari scurte si uneori recapitula ceea ce noi povestisem ca sa se asigure ca a inteles. Rar isi nota pe un carnetel amanunte, dar, pe tot parcursul sedintei de mediere nu ne-a scapat din ochi privindu-ne cu o atentie speciala ca si cand ar fi vrut sa afle esenta problemelor vietii nostre nu numai a conflictului pe care il prezentam.

Nu stiam cum decurge o sedinta de mediere. Nu puteam fi ” partenerii nervosi” pentru ca nu aveam contextul. Numai prin intrebari ne-a facut sa ajungem la solutia logica la care orice om normal ar fi ajuns. Sunt uimit. Ma simteam invins de omul asta care in doua ore, prin intrebari, m-a luat din conflictul cu colegul si m-a adus intr-un conflict cu mine, cu ratiunea mea care apoi m-a adus la , asa numita, solutie oferita de mediere.

Apoi juristul din mine a inviat. Mi-am dat seama ca in instanta primeam o solutie mai putin multumitoare decat cea la care astazi ajunsesem prin mediere.

Daca vreti sa cunoasteti omul experimentelor noastre, mediatorul care a reusit sa ne uimeasca, va recomand sa cititi articolul scris de el pe site-ul care ii apartine si pe care se promoveaza in on-line:

http://mediatorbucurestimustateanu.ro/ce-este-medierea/

Cred, sincer, ca am gasit mediatorul cel mai bun din Bucuresti. Saptamana viitoare cautam contabilul. Exista oare un contabil care sa ne uimeasca in multimea de contabili din Bucuresti ? Vom cauta si va vom spune 🙂

Sursa: http://www.bucuresti-news.ro/cetateni_doc_94_ai-nevoie-de-un-mediator-de-unul-bun_pg_0.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.