In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricaciune pe cei din veac adormiti.

 

Sambata seara, incepe slujba Invierii. Ajunsi in ziua Sfintei Invieri, Biserica ne cere: „In Ziua Invierii sa ne luminam cu praznuirea si unii pe altii sa ne imbratisam, si sa le zicem frati si celor ce ne urasc pe noi si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”.

 

VECERNIA ÎNVIERII

 

În prima zi de Paşti,  se savârşeşte Vecernia Învierii, cunoscută în popor sub denumirea de „A doua Înviere” sau „Învierea mică”, Vecernia din Duminica Paştilor ne aminteşte de prima arătare a Mântuitorului de după Învierea Sa din morţi, în chiar ziua Învierii, înaintea ucenicilor, spre seară.

Potrivit rânduielii pericopa evanghelica de la Ioan 20, 19-25 a fost rostită în 12 limbi, după numărul celor 12 apostoli care au propovăduit în lume vestea Învierii lui Hristos Domnul.

Frumuseţea Sărbătorilor pascale care sunt, aşa cum am văzut zugrăvit în frumoasele cântări ale Învierii, o superbă celebrare a biruinţei vieţii asupra morţii, a luminii asupra întunericului, a nestricăciunii asupra stricăciunii, toate fiind menite să ne aducă la viaţă şi să ne reamintească de faptul că, cel puţin în această perioadă, putem fi mai buni la inimă, mai frumoşi în gândire şi mai curaţi la suflet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.