Podul Prieteniei, singurul pod dintre România şi Bulgaria, se află sub ameninţarea gheţii de pe Dunăre.

Există pericolul ca tonele degheaţă luate de cursul apelor să deterioreze Podul Prieteniei, întreRuse şi Giurgiu, scrie miercuri cotidianul sofiot Monitor, citat de Agerpres. În amonte de pod, în zona portului de la Ruse,Dunărea a îngheţat complet. Este posibil ca, din cauza încălzirii vremii, “muntele de gheaţă” format acolo să pornească ca un aisberg uriaş măturând tot ce se află pe drumul lui. Dacă se opreşte în pod, există un pericol real pentru fundaţia acestuia, susţin experţii bulgari, citaţi de ziar.

Prefectul oraşului Ruse Stefko Burgiev a convocat marţi o şedinţă a comandamentului pentru situaţii de urgenţă la care a fost luată deciza ca traficul prinPodul Prieteniei să fie suspendat dacă situaţia se va agrava.

Experţii de la Agenţia bulgară de exploatare a Dunării avertizează că blocarea cursului apei din cauza gheţii este un fenomen foarte periculos. După ce cursul este blocat, o parte din blocurile de gheaţă rămân la suprafaţă, dar cea mai mare parte sunt sub apă, se formează un fel de aisberg şi rămâne mult mai puţin spaţiu pentru apele care curg încă, explică ei. Din această cauză, este posibil ca nivelul fluviului să urce brusc în unele zone, provocând inundaţii, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.

“Evoluţia situaţiei nu poate fi prevăzută. Nimeni nu poate să spună dacă, după deblocarea cursului fluviului, gheaţa va porni ca un bloc sau se va sparge în bucăţi mici”, a declarat Gheorghi Ivanov, director al Administraţiei maritime din Ruse. El a afirmat că dacă vremea se încălzeşte brusc, gheaţa devine o forţă uriaşă care matură tot în drumul ei şi distruge navele ca şi cum acestea ar fi jucării. Aşa ceva s-a întâmplat în urma cu câteva zile la Belgrad unde sute de ambarcaţiuni pe Dunăre au fost avariate de gheaţă.

În zona portului Ruse sunt, conform datelor Administraţiei maritime bulgare, 133 de nave, în jur de 30 de nave au acostat lângă malul românesc vis-a-vis de portul Silistra. În întreaga zonă administrată de autorităţile bulgare, între porturile Somovit şi Silistra, staţionează circa 250 de nave, mai scrie publicaţia.

1 COMENTARIU

  1. Drobul de sare ce sta sa cada in capul copchilului…cam asa si voi cu podul prieteniei ce va fi demolat de un „aizberg”. nu am mai intrat de mult pe gr net,constat ca nu am suferit nici o pierdere…poze puse aiurea,articole de mintuiala,slab,slabut spre foarte prost. dati-o mai bine pe chestii tablode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.