Deja ne-am obișnuit ca internetul să fie o a doua noastră natură. Informații din cele mai diverse, muzică, filme, jocuri, cultură, sunt la o distanță egală cu un simplu “click” de ochii, mintea și urechile noastre. A fost creat pentru a ne simplifica viața, pentru a câștiga timp și de ce nu, bani,  și cu toate acestea se dorește a fi, mai nou, un instrument de cenzură, de urmărire, de opresiune. Mai marii lumii au înțeles că acesta este singurul loc unde nu mai pot să ne țină-n lesă, unde cu greu mai pot să ne urmărească și evident să ne conducă, după bunul lor plac și interes.
Dacă citiți aceste rânduri, este clar că și dumneavoastră sunteți tributar acestui nou mod de viață și indiferent de vârstă sunteți în pas cu timpurile pe care le trăim.

România, țară cu atâtea probleme nerezolvate și alte 21 de state au semnat în Japonia, documentul internațional Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) ce vizează combaterea comercializării de produse contrafăcute precum și pirateria online. Nici noi și nici cei mulți, nu ne împotrivim eradicării pirateriei informatice sau de orice natură ori distrugerii valului de escroci care inundă internetul cu produse false și de proastă calitate dar există voci ridicate din rândul activiștilor din lumea digitală care îndeamnă lumea să se împotrivească semnării actului, comparat cu SOPA(Stop Online Piracy Act), varianta americană a ACTA.

Chiar dacă acest document a primit 22 de semnături, nu va putea intra în vigoare dacă nu va primi acordul Parlamentului European, acord ce ar trebui dat în luna iunie 2012. Din totalul țărilor membre ale Uniunii Europene, cinci state nu au votat iar în Polonia, țară semnatară, mii de persone au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva acestui act.
În fapt ACTA se consideră a fi o formă mascată de cenzură online, față de care, internauții se tem, și nu fără motiv, de presiuni și controale din partea companiilor și organizațiilor, fără mandat judecătoresc prealabil.
Inițiat în Japonia în 2006, actul a fost ținut secret iar guvernele statelor semnatare, nu și-au informat cetățenii pentru o consultare și o decizie cât mai obiectivă, dând naștere la valuri de furie și frustrare dar numai după ce, la doi ani, negocierile ACTA au fost făcute publice în paginile Wikileaks. Din acel moment toată media a început să scrie despre acest subiect discutat, până atunci, doar în secret.
După părerea majorității, ACTA ar trebui să stabilească un nou cadru legal internațional conform căruia, țările i se pot alătura în mod voluntar și ar stabili și un corp de conducere și guvernare propriu, independent de restul organizațiilor internaționale deja existente (Organizația Mondială a Comerțului, ONU etc)
Pentru o scurtă informare a cititorilor publicației noastre, putem spune că ACTA are la clauze, printre multe altele la fel de obstrucționante, clauza de obligare a furnizorilor de internet de a pune la dispoziția autorităților, datele personale ale utilizatorilor, adresele accesărilor precum și alte date cu caracter privat doar dacă există suspiciunea, chiar și nedovedită, de încălcare a copyright-ului, facilitând industriei muzicale și de film, și nu numai, de intentarea de procese precum și suspendarea site-urilor bănuite.
Pentru a da un exemplu simplu, datorită SOPA, Google a fost obligat să plătească către Departamentul de Justiție, 500 milioane de dolari, pentru rolul jucat într-o schemă  de targetare a consumatorilor din SUA cu reclame pentru diverse produse farmaceutice interzise în SUA dar legale în Canada, încălcând drepturile stipulate în Primul Amendament. Procesul este în prezent pe masa Congresului pentru audieri.

Personal, sper ca ACTA să nu ajungă la maturitate pentru ca oamenii să se bucure cât mai mult de independență, drept la intimidate dar mai ales la libera exprimare.

Dan George Pană

Doar 5 luni și cenzura va lua ființă si pe internet. Dacă nu vom face nimic ACTA va avea acte în regulă.Cotidianul online precum si săptămânalul Jurnal giurgiuvean, solicită tuturor publicațiilor locale să se alăture acestui protest.

 

4 COMENTARII

  1. Internetul trebuie și va rămâne un loc cât se poate de liber pentru oricine. ACTA este cea mai mare tâmpenie. Sunt total împotriva acestui acord. Salutări și să ne auzim de bine.

  2. inainte de a ridica parul ca primul comentator,ar trebui sa stim ce vrea aceasta reglementare. sa protejeze drepturile de autor? am inteles ca sunt vizate sit-urile de tip torrente,descarci ptr.tine,moca ,nu ar fi in neregula. dai si la altii…aici se schimba treaba,primesti o notificare de la furnizorul de internet,nu te conformezi,esti banat.inteleg ca vor sa protejeze pe autori nu sa cenzureze net-ul. ce va iesi? vom vedea!

  3. :)) drepturi de autor – asta e pentru idioti! sa interzica aplicatiile de torrent si dc++, sa blocheze siturile pirat si se rezolva. DE CE SA MA MONITORIZEZE PE MINE? SA STIE CAND MA JOC WOW SI CAND MA UIT LA FILME, CU CINE VORBESC SI DESPRE CE SI PE CE SITE-URI INTRU SI CAND?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.