Distracţie maximă cu anticipatele în aceste zile. Pe cine întrebi, cu cine vorbeşti, toată lumea îţi spune că ar trebui organizate imediat alegeri anticipate. Ce sunt anticipatele şi în ce condiţii se pot organiza ele nu prea se mai spune şi cel mai probabil din cauza neştiinţei. Sau poate toată lumea ştie ce sunt şi alegerile parlamentare urmează să se facă la un loc cu alegerile locale în iunie.
Să o luăm pe rând. Opoziţia solicită organizarea de urgenţă a alegerilor parlamentare anticipate (adică mai repede de luna noiembrie când sunt ele programate de drept), în timp ce Puterea susţine că organizarea lor nu se justifică din moment ce alegerile vor avea loc peste doar câteva luni. Să nu ştie Opoziţia asta sau să se facă Puterea că plouă? Eu cred ca toţi ştiu jocul, dar fiecare se face că pricepe doar o parte din el.

Cei de la Putere încă nu au renunţat la comasate. Se pare că judecătorii de la Curtea Constituţională au considerat că prelungirea mandatelor aleşilor locali e ilegală. Soluţia ar fi atunci, spun unii, să aducem parlamentarele alături de locale.

Aşa poate fi înţeleasă şi anunţul de azi al vicepreşedintelui politic al UDMR, Laszlo Borbely, care a spus că „UDMR ia în calcul declanşarea alegerilor anticipate”. E o variantă luată în calcul şi de unii lideri democrat-liberali care îşi văd astfel visul de alegeri comasate împlinit. Numai că operaţiunea e destul de complicată şi implică mulţi actori.

Premierul Emil Boc ar trebui să fie de acord să demisioneze şi apoi preşedintele să propună doi premieri care să fie dispuşi să fie căzuţi în Parlament. Teoretic asta s-ar putea face repede dacă ar fi o înţelegere politică, în caz contrar, potrivit actualelor termene legale, alegeri parlamentare anticipate vor putea fi organizate doar în septembrie.

De partea lor cei de la UDMR încearcă ei înşişi să îşi rezolve o problemă de supravieţuire – în varianta organizării localelor şi parlamentarelor separat, ar avea serioase probleme cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania condus de Laszlo Tokes, susţin colegii de la Gândul. În condiţiile în care există o înţelegere de principiu privind susţinerea unor candidaţi comuni la locale, cu perspective de a fi prelungită şi la parlamentare, o validare electorală în iunie a PPMT ar porni negocierea de pe poziţii de forţă cu UDMR. În acest scenariu, pentru a-şi maximiza cota electorală, alegerile comasate ar fi formula convenabilă pentru Uniunea lui Kelemen Hunor.

De partea cealaltă… sunt unii care susţin că PDL a pierdut o bătălie la Curtea Constituţională şi de acum ar trebui să se focalizeze pe alegerile locale. Oameni ca Sorin Frunzăverde şi alţii cred că partidul ar trebui să se reorienteze şi să abandoneze tema comasatelor care aduca în acest context numai puncte negative partidului.

O decizie strategică va fi luată cât de repede. În Modrogan este aşteptată motivarea Curţii Constituţionale (pe surse se ştie deja) şi se va decide pe care vor apuca democrat-liberalii. În decizia lor va conta probabil şi presiunea făcută de partenerii e la UDMR şi UNPR care îşi văd procentele intrate la apă odată cu ratarea comasării – cel puţin cei de la UNPR visau la candidaturi comune cu PDL.

Evident că dorinţa preşedintele Traian Băsescu va conta decisiv. Dacă ar fi să ne luăm doar după declaraţiile publice ale acestuia, atunci nu vor fi comasate deoarece preşedintele a spus că e de acord cu alegerile comasate doar în cazul în care se făcea şi scăderea numărului de parlamentari.

În timpul ăsta Opoziţia aşteaptă la cotitură. În acest moment demisia în bloc a ieşit din calcule. Nu ştiu dacă era chiar o intenţie serioasă, dar decizia Curţii Constituţionale a avut darul să îi liniştească. Prioritar este acum pentru USL să desemneze cei mai buni candidaţi pentru a putea rupe cât mai mult din fief-urile PDL. Potrivit informaţiilor noastre se intenţionează depunerea de candidaţi şi liste comune în toată ţara, deşi nu este exclus că şefi şi organizaţii locale ale PSD sau PNL să dorească liste şi candidaţi proprii. Vor fi probabil şi câteva scandaluri interne pe tema candidaturilor şi s-ar putea să se lase cu plecări de prin partide… sunt însă pierderi asumate.

Alegerile anticipate ar fi ideale acum pentru USL, numai că totul depinde exclusiv de Coaliţia la guvernare. Ce va face totuşi USL-ul? Cel mai probabil va încerca acţiuni de imagine în Parlament şi nu numai. Mâine s-ar putea lua decizia boicotului general în Parlament – adică blocaj general la tot ce vine de la Putere şi încurajarea protestelor populare.

Şi atunci ce să se întâmple în zilele următoare? O radicalizare a Opoziţiei (poate câţiva aleşi ai PNL chiar vor renunţa la mandat aşa cum au anunţat) şi acţiuni interesante cu aspect de debandadă la Putere. O soluţie luată în calcul ar fi şi un premier independent cu guvern politic. Dar oare va vrea să plece Emil Boc de la butoane?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.