Meleaca Valentin, cel care sub numele de Ambrozie conduce Biserica Ortodoxa din Giurgiu din functia de Episcop, a uitat demult, se pare,  care ar trebui sa fie rolul bisericii in societate si, de multe ori peste vointa enoriasilor, alunga preoti iubiti de societate din bisericile lor si numeste in locul acestora preferati ai Domniei Sale, dupa niste criterii numai de Dumnezeu si de Domnia Sa stiute.

Povestea de la Calugareni este mai veche, iar noi am scris de mai multe ori aici, si aici, si aici toata evolutia conflictului de la Calugareni-Crucea de Piatra intre enoriasi si seful bisericii din Judetul Giurgiu , Episcopul Ambrozie.

Totul a inceput in data de 25.06.2010, cand Secretariatul  Episcopiei Giurgiului emite decizia nr. 836 prin care Permanența Consiliului Eparhial hotărăște (atenție!) „… reactivarea Schitului Crucea de Piatră cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, emițându-se în acest sens Decizia Chiriarhală nr. 6/2010”, invocând „izvoare istorice” apărute brusc (!), izvoare care „atestă faptul că, încă din anul 1775, biserica parohială Crucea de Piatră din localitatea Călugăreni a funcționat ca schit-chinovie de maici”.

O „reactivare” pe cât de contestată, pe atât de intempestivă. Pe cale de consecință, aceeași decizie îl somează pe Părintele Constantin Valeriu  să evacueze casa parohială (împreună cu soția și băiețelul în vârstă de 11 ani – n.n.) și să predea bunurile mobile și imobile o dată cu Registrul Inventar către „conducerea schitului”(?).

Părintele și familia sa au fost puși în postura de a ajunge efectiv în stradă, în condițiile în care apartamentul din București al Părintelui Constantin a fost de mult vândut, banii fiind folosiți la renovarea casei parohiale, așa cum afirma inclusiv consilierul parohial Coman Gheorghe!

Interesant este că Primăria Comunei Călugăreni infirmă atestarea istorică din documentul Episcopiei referitoare la existența vreunui schit!!!Prin Adeverința 6608/15.10.2010 se arată că în Arhivele instituției nu există nici un fel de date care să ateste faptul că pe raza satului Crucea de Piatră ar fi existat vreun schit sau mănăstire călugărească!!!

De atunci lupta Episcopului Ambrozie cu enoriasii din Crucea de Piatra continua in diverse forme fara sa stie nimeni de ce Episcopul Ambrozie insista cu atata inversunare la evacuarea unui preot atat de iubit de enoriasii sai.

Astazi, duminica, 22.01.2012, trei preoti trimisi de conducerea Episcopiei Giurgiu, printre care si preotul Puflea si preotul Mirica, si preotul Sabin Mat, au mers la Biserica din Crucea de Piatra pentru a lua cheile si a instala un nou preot care sa slujeasca in locul unde ani de-a randul a slujit parintele Constantin Valeriu, cel fara de care enoriasii din Calugareni nu concep sa mai existe slujbe in biserica din satul lor.

Curtea bisericii din Crucea de Piatra a fost plina cu toti cetatenii din sat de la primele ore ale diminetii si nu au permis cu niciun pret ca in biserica lor sa fie instalat un alt preot.  Asta in ciuda prezentei politistilor (oare de ce nu au avut curaj a vina neinsotiti de politie?) cu care venisera insotiti slujitorii lui Dumnezeu trimisi sa ia din mana satenilor biserica, cea care, mai inainte de toate, apartine comunitatii si nu unei institutii sau unei decizii ascunse sub o stampila si o semnatura a unui om.

Episcopul Ambrozie a pierdut pentru a treia oara cruciada impotriva locuitorilor din Crucea de Piatra si nu a inteles nimic.  El cel care este propovaduitorul binelui, al echilibrului, si al iubirii de oameni, se judeca in instanta cu preotul Constantin Valeriu, trimite emisari care sa il evacueze si nu are curajul sa priveasca in ochii oamenii din sat, cei care isi doresc o biserica linistita cu preotul Constantin Valeriu, preot cu har, iubit si cautat de oameni din toata tara pentru bunatatea si harul de care de-a lungul timpului a dat dovada.

20 COMENTARII

 1. ca de obicei vreti voi ca asa vreti voi sa faceti din buburuza ditamai elefantul da ei bine lucrurile nu stau chiar asa scornila zvonila mai adanciti ancheta eu unul stiu ca informatia se ia de la din trei surse mai sapati pacatosilor si apoi sa veniti cu atacuri la adresa episcopiei gr cu dovezi clare si solide deocamdata santeti intr o ureche fiii mei benoclati va mai cu sfiala si poate ve ti afla mai multe d zeu sa va ajute pacatosilor

 2. Mai partinitorilor! voi habar nu aveti ce se intampla la Crucea de Piatra! Pe langa greseli de ortografie grave pe care le faceti, induceti si lumea asta putina care intra si va viuziteaza site-ul.Inainte sa promovati un impostor mai bine ati face cateva articole in care sa promovati cu adevarat valorile spirituiasle ale judetului Giurgiu pe care Episcopia de la Giurgiu prin „seful ei” incearca sa le pastreze. Insa pe voi, din nefericire va cam depasesc lucrurile astea. Pacat!

 3. Hooooo. Aveti gurile spurcate? Puneti manutele si numarati cat „bine” a facut Tov Ambrozie. Numai daca luati la purecat minibisericile alea chicioase aduse din Grecia, vedeti ca a vrut binele enoriasilor. Sa bucure ochiul impaienjenit de foame al giurgiuvenilor.
  Ambrozie asta s-a dat cu toti politicienii bine. Cand era Badalau la putere, aproape ca ii pupa mainile, ca avea interes. Cu Lucica la fel. A dat in stanga si in dreapta „vrednicia Vlasceana” dar a castigat inzecit.

 4. preasfintitul parinte ambrozie,pe care il cunosc personal,este un om foarte bun si darnic.eu nu cred ca ar face rau nimanui,doar respecta legea care spune ca preotii divortati nu au voie sa mai slujesca din pacate dar ce sa faci asta e legea.si plus de asta sigur mai exista multe dedesupturi pe care noi nu le cunoastem.dar ce pot spune sau ce cred eu este ca preastintitul parinte nu face decat dreptate

 5. Un preot depune juramant fata de Dumnezeul din ceruri , nu fata de dumnezeii pamanteni ! Unul dintre acesti pamanteni e Meleaca Valentin , alias Ambrozie ! Tipul e u Haplea fara fund la sac !

 6. @coco. sa ma ierti dar ai baut apa dupa aia de la prima de o ia in biza banciu, pe b1tv,de andreea raicu zic. ea e cu supt,tu cu dedesupturi,poate sti tu ceva legat de popi cu suptul pe sub sutana…alminteri se zice dedesubturi. legat de articol,cind am citit CRUCEA DE PIATRA,am zis,in sfirsit s-a legalizat prostitutia,cind colo era vorba de conflictul intre popi,cei mai mari banditi din tara,chiar inaintea politicienilor. l-ai vazut pe tov general ,prea fericitul,cit aur are pe el,ce masini bengoase au? da-i in ma-sa de popi,cine crede,crede si fara popime.

 7. NOI suntem alaturi de parintele nostru drag si speram din tot sufletul sa il auzim slujind cat mai curand. Nu ne pierdem speranta si asteptam cu nerabdare sa rasune biserica cu vocea dumneavoasta. Avem atata nevoie sa va auzim parinte. Asteptarea este foarte grea, dar stim ca momentul nu este foarte departe. Va imbratisam cu mult drag si abea asteptam sa va revedem.NOI

 8. doamne miluieste,doamne miluieste,popa prinde peste…asa cintam cind eram copii si intuiam cit de banditi erau popii,doar citisem povestea lui pacala si povestea p-ulii a lui creanga.popa asta,ambrozie ar trebui sa stie,nu este cu nimic mai breaz decit un muritor derind,adica…este,ca are tot ce-i pofteste inimioara. ambrozie asta,cam ce grad credeti ca o avea? ia sa deschidem aici cutia pandorei,gradele din secu ale popilor. de intii fericitul stim ca e general,chiar frate-su a spus si s-a scris in presa ca era ofiter secu acreditat prin helvetica,unde traia regele mihai.

 9. Totul este un teatru la Calugareni si cel mai bun actor este „minunatul” parinte valeriu. Aveti mare grija in mainile cui va puneti sufletele! Nimeni si nimic nu este mai sus de Dumnezeu, indiferent ce vi se spune sau cat vi se spala creierele. O seara buna!

 10. Si pt voci spectaculoase, exista locatii special amenajate. Biserica nu este pt spectacol..si stiu ce spun..F urat. Dezamagitor!

 11. Cu regret constatăm că anumite persoane, sub umbrela anonimatului, încearcă să discrediteze ierarhia bisericească. Formulările jignitoare şi defăimătoare la adresa Episcopului Giurgiului nu rezolvă o incapacitate de exprimare a unei stări de fapt, ci denotă lipsa deontologiei profesionale şi reaua credinţă a autorului care, de altfel, nu este la prima abatere de acest fel şi care diseminează către public informaţii neveridice şi incorecte. De aceea, pentru o informare corectă, precizăm faptul că Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie (Valentin Meleacă) a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc în demnitatea de Episcop al Giurgiului, fiind recunoscut şi de către autorităţile de stat ale ţării şi de Preşedintele României, prin Decretul prezidenţial Nr. 195/22 februarie 2006, fiind învestit în această demnitate de către vrednicul de pomenire Părintele Patriarh Teoctist, la 9 aprilie 2006, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, potrivit Gramatei Mitropolitane nr. 151 din 7 aprilie 2006.

  Constatăm, de asemenea, cu surprindere, lipsa cunoaşterii termenilor istorici şi folosirea acestora în mod tendenţios, în încercarea disperată de a oferi un caracter senzaţional unor ştiri lipsite de adevăr. În acest caz, nu asistăm la o „cruciadă”, împotriva unor necreştini sau a unei comunităţi care a cucerit unul dintre locurile sfinte ale Bisericii, ci la comportamentul unor persoane cu atitudini refractare, nevinovate, care nu au de-a face cu viaţa Bisericii, dar care riscă să se constituie într-o sectă, toate acestea fiind întreţinute în mod direct sau prin atitudine tacită de Constantin Valeriu Laurenţiu.

  Referitor la situaţia creată la Crucea de Piatră, în ziua de 22 ianuarie, 2012, Episcopia Giurgiului aduce următoarele lămuriri:

  Ca urmare a hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial, în data de 22 ianuarie a.c., o delegaţie a Episcopiei Giurgiului s-a deplasat la biserica din localitatea Crucea de Piatră pentru a săvârşi Sfânta Liturghie şi nu pentru a instala un nou preot paroh, aşa cum greşit s-a prezentat în toate ştirile. Din păcate, săvârşirea Sfintei Liturghii nu a fost posibilă din cauza faptului că un grup de persoane recalcitrante a împiedicat accesul preoţilor în locaşul de cult, încălcând astfel art. 13, alin. 3 din Legea 489/2006, privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, care prevede că „împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a unei activităţi religioase care se desfăşoară potrivit legii, se pedepseşte conform legilor penale”.

  Naivi şi neancoraţi în dreapta credinţă, lipsiţi de modelul preotului fidel şi ascultător Bisericii, aceste persoane dau crezare nelimitată unui cleric neascultător, care îşi atribuie calităţi de „tămăduitor” şi „făcător de minuni” şi care, prin mijloace şi practici neortodoxe, i-a atras în jurul lui, amăgindu-i până într-acolo încât să considere chiar şi recăsătorirea preotului – neîngăduită de către Sfintele Canoane – , o dorinţă „nevinovată”, după o căsătorie anterioară şi după o legătură extraconjugală din care a rezultat chiar o fiică.

  Constantin Valeriu Laurenţiu ignoră total legislaţia bisericească, sfidând chiar şi legislaţia civilă prin refuzul de a elibera biserica şi casa parohială, pe care le administrează ca şi cum ar fi proprietăţi private, împiedicând chiar, în repetate rânduri, accesul autorităţilor bisericeşti în locaşul de cult care, potrivit Legii cultelor 489/2006, este bun sacru şi care ca toate bunurile sfinte aparţin Episcopiei Giurgiului.

  În încercarea disperată de a rămâne la biserica de la Crucea de Piatră ca preot slujitor, fără asumarea greşelilor sau fără o atitudine de pocăinţă, Constantin Valeriu Laurenţiu apelează în continuare la unele persoane apropiate, din diferite domenii, încercând constant să intimideze şi să exercite anumite presiuni prin trimiterea unor scrisori anonime clerului din eparhie, care defaimă episcopul şi autorităţile bisericeşti. Asistăm, prin urmare, la o totală lipsă de responsabilitate a unor jurnalişti care, prin articole „la comandă”, iau apărarea unei persoane certate cu disciplina clericală, care doreşte să ascundă adevăratele motive pentru care a ajuns în situaţia nedorită, de a fi depus din treapta sfântă a preoţiei.

  Menţionăm că judecarea cauzei disciplinare a preotului Constantin Valeriu Laurenţiu de la Crucea de Piatra – Călugăreni, s-a făcut de către instanţele de judecată bisericeşti îndreptăţite, în urma analizării probelor din dosar, la care susnumitul – a avut posibilitatea să se apere -, fiindu-i aplicată pedeapsa depunerii din treapta preoţiei. Ca şi în cazul judecăţii civile, Constantin Valeriu Laurenţiu s-a folosit de dreptul de recurs la instanţa bisericească superioară a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei care, în Şedinţa din data de 12 iulie 2011, a analizat cererea de recurs, considerându-o neîntemeiată şi lipsită de probe, drept pentru care, a declarat ca definitivă şi executorie pedeapsa aplicată de Consistoriul Eparhial al Episcopiei Giurgiului.

  De aceea, încă o dată, Episcopia Giurgiului îndeamnă la îndreptare şi pocăinţă pe fostul slujitor de la Crucea de Piatră ca şi pe cei ce se pretind a fi credincioşi, iar jurnaliştilor care au redactat aceste articolele, le recomandă să nu mai încurajeze persoanele certate cu moralitatea şi cu disciplina bisericească în tendinţele lor schismatice, ci să se ocupe de tratarea adevăratelor problemelor care chinuie atât de mult societatea românească: lipsa locurilor de muncă, sărăcia, problema copiilor orfani sau a bătrânilor fără adăpost etc

 12. Acest preot nu se va pocai niciodata pt ca nu stie ce inseamna asta..cred ca ii lipseste din vocabular notiunea.. Diavolul nu isi cere niciodata iertare si nu se smereste.. Asta e adevarul. Cat de departe sintem de chemarea evanghelica la desavarsire: „Fiti voi dar desavarsiti precum Tatal vostru cel ceresc desavarsit este..”

 13. Nu pot sa nu „admirez” fatarnica elogiere a episcopiei srl Giurgiu si osanalele inchinate actorasului ortodox cu nume de ambrozie ieftina…
  Intamplator l-am cunoscut pe parintele Valeriu si pot spune despre el ca a fost, si este sunt convins, un mare om inainte de a fi preot. Cred ca asta este cheia succesului: sa fii om. Nu trebuie sa fii prea si inalt sfintit ca sa te simta omul ca il intelegi, il ajuti si il indrumi pe calea de impacare cu sine in spiritul autentic crestin. Ceea ce fac mai toti hotzomanii astia cu haine si titluri pompoase din biserica rusinii neamului romanesc nu se desosebeste mai cu nimic de ceea ce fac si politicienii; o speta josnica de parinti spirituali intr-o tara unde se moare de foame, de frig si de nepasare. Si unde biserica ortodoxa este nesimtit de bogata , privilegiata cu carul de catre statul care a dus tara asta la faliment; de fapt uniunea dintre puterea politica si cea bisericeasca este pefect echibrata in acumularea de bogatii pe spinarea romanului din ce in ce mai sarac si mai indepartat de Dumnezeu; cat o mai rezista….

 14. …parintele Valeriu a fost un f bun manager inainte de a fi un mare om…verificati, cercetati si poate, intr-o buna zi, oameni care au avut de suferit de pe urma acestui vrajitor nu vor mai fi obligati sa stea in umbra anonimatului. Ceea ce se intampla acum si ce se va intampla de aici inainte este tocmai dreptatea pe care o face Dumnezeu, pentru toti cei care au asteptat ca Dumnezeu sa faca dreptate.

 15. calugarii transplantati intre oameni normali vor deveni groparii ortodoxiei!sa stea in manastiri si nu sa umble in limuzine superluxoase,etc.etc.etc.,si oare cate alte etc-uri?

 16. Meleaca Valentin cu nume de scena Ambrozie..vrea schit la Calugareni ca sa mai primeasca niste fonduri de la Culte pentru , schit nu va fi dar banii se vor cheltuii…capisci?

 17. cred ca adevarul e la mijloc despre sfintia sa au circulat intr-o vreme niste zvonuri care nu faceau
  cinste nici macar hainei darmite celei de episcop.
  totusi enoriasii sunt de partea preotului,asta poate
  spune ceva.

 18. intesrese de ambele parti totusi trebuie ascultata vointa enoriasilor cred ca biserica le apartine sunt tot mai dese in tara astfel de cazuri.Cine arunca primul piatra?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.