Detinutul roman care a reclamat Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza conditiilor mizere in care a fost incarcerat in inchisorile Jilava si Giurgiu, va primi despagubiri de 6.000 de euro in urma deciziei luate marti de magistratii europeni. In luna mai a acestui an, Curtea a decis ca un alt detinut roman, incarcerat in conditii grele la Jilava, sa primeasca daune morale de 13.000 euro.

Magistratii au decis ca autoritatile romane au incalcat articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului care interzice tratamentul inuman sau degradant. Astfel, reclamantul ar trebui sa primeasca 6.000 de euro daune morale din partea statului roman.

Aurel Badila a reclamat la CEDO conditiile detentiei sale in inchisorile din Jilava si Giurgiu, precum si atitudinea personalului sectiei medicale din inchisoarea din Rahova, unde a fost incarcerat din 2002 pana in 2009, pentru tentativa de viol. Badila s-a plans in mod special de aglomeratia din inchisori, igiena precara si tratamentul medical inadecvat primit pentru o fisura anala.

Conditii grele si la inchisoarea din Jilava

Judecatorii europeni au dat castig de cauza si unui alt reclamant care a invocat conditiile grele de incarcerare. In luna mai 2011, Gheorghe Costica Todireasa, detinut in inchisoarea Jilava, a reclamat statul roman la CEDO, in 2004, in baza articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant. Todireasa a mentionat conditiile mizere din inchisoare: celule supra-aglomerate, igiena deplorabila si prezenta sobolanilor, a paduchilor si a altor insecte.

Judecatorii europeni au dat castig de cauza reclamantului si au stabilit ca Romania trebuie sa plateasca daune morale de 13.000 de euro detinutului pentru tratamentul degradant la care a fost supus in timpul incarcerarii.

1 COMENTARIU

  1. Sa fie multumiti cu ce au pe banii nostrii dupa ce fac ce fac.De bine de rau au ce manca, au un pat si un acoperis.Cati oameni care muncesc cinstit si au o viata cinstita au mai putin ca ei?Suporta tratament degradant?Sa fie pusi la munca grea pe campiile patriei legati cate doi ,nu sa stea si sa se planga de plictiseala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.