In ultimii ani, cursul de schimb a avut o evolutie sinuoasa la finalul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie.

Mai exact, au existat voci care au afirmat ca deprecierea leului din aceasta perioada este avantajoasa pentru unele institutii. Dincolo de orice speculatie, deprecierea leului din aceasta perioada are, in mod cert, un castigator.

Accize si taxe

Despre cine este vorba? Despre bugetul de stat! Valoarea accizelor si a celorlalte taxe stabilite in euro, ce urmeaza sa fie colectate anul viitor, va fi calculata in functie de cursul de schimb din prima zi lucratoare a lunii octombrie.

Potrivit Codului Fiscal, cursul la care se vor calcula accizele si taxele incepand cu ianuarie 2012 este cel din prima zi lucratoare a lunii octombrie, stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE).

Este vorba despre accizele si taxele la tigari, benzina, energie electrica, etc. Evident, cu cat euro este mai mare, cu atat accizele si taxele la tigari, benzina, energie electrica vor fi calculate la un curs mai ridicat.

Pe scurt, Guvernul colecteaza mai multi bani din accize si taxe, dar, in plus, creste si pretul acestor produse, pret platit de populatie. In concluzie, ne asteapta scumpiri de la 1 ianuarie la toate produsele accizate, la tigari, la benzina, la energie electrica. Iar aceste scumpiri, in special cele la carburanti si electricitate, vor atrage scumpiri in cascada la nivelul intregii economii.

Curs de schimb

Cursul la care au fost calculate accizele si taxele in acest an a fost stabilit la 1 ianuarie 2010 deBCE, acesta fiind 4,2655 lei/euro. Acest curs este mai mic cu 0,07% fata de cursul stabilit in octombrie 2009 pentru accizele si taxele din 2010.

Iar cursul la care se vor calcula accizele va fi raportat la valoarea din acest an, adica la cursul de 4,2655. Dupa cum spuneam, cursul avut in vedere este cel calculat de BCE. Dar el este apropiat de cel stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cursul de schimb publicat joi de BNR este 4,3218 lei/euro. In jurul acestei valori va fi stabilit si cursul pentru taxe si accize. De exemplu, daca se va lua in calcul o rata de 4,33 lei/euro, ar insemna o crestere de 1,5% fata de valoarea la care s-au calculat accizele pentru acest an.

Scumpire si tinta de inflatie

Ceea ce inseamna ca tigarile, benzina, energia electrica se vor scumpi cu cel putin 1,5% incepand de la 1 ianuarie 2012. Tinta de inflatie pentru anul viitor este de 3%. Astfel, cel putin jumatate din aceasta tinta este deja amenintata doar din cursul pentru accize si taxe!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.