Decontarea guvernării va costa electoral Partidul Democrat Liberal poate chiar mai mult decît îşi imaginează acum liderii partidului.Indiferent dacă alianţa USL se va destrăma sau nu, principalul partid de guvernămînt nu are cum să mai cîştige alegerile din 2012. Vom asista la acelaşi vot negativ, prin care românii şi-au desemnat de cele mai multe ori primarii, parlamentul şi preşedintele.

Psihologic, mulţi români nu „aleg” pe cineva pentru că l-ar socoti bun, ci „dau jos” pe cel pe care îl socot a fi fost rău. E aici o satisfacţie, o scurtă beţie a puterii pe care o trăieşte alegătorul în cabina de vot.

Pornind chiar şi numai de la această constatare, construcţia politică Mişcarea populară pe care a anunţat-o preşedintele Traian Băsescu pare de pe acum sortită eşecului.

Preşedintele a spus în mai multe rînduri că se consideră cel mai liber politician, pentru că nu mai are ce pierde. Dar proiectata Mişcare populară, de care alegătorul va lega în chip firesc numele lui Traian Băsescu, nu va face decît să mai pună o piatră de moară pe umerii preşedintelui. Altfel spus, votul negativ planează încă de pe acum asupra acestei construcţii politice aflate încă în faşă.

Deocamdată, Mişcarea populară este încă o nebuloasă. Scopul acesteia, conform unor declaraţii confuze, ar fi să coaguleze în jurul polului de centru-dreapta, în speţă în jurul Partidului Democrat Liberal, partide cu aceeaşi orientare politică, sindicate, asociaţii patronale, organizaţii neguvernamentale şi chiar persoane fără carnet de partid, dar cu convingeri liberale.

În realitate, eu cred că scopul nedeclarat al acestui proiect politic este acela de a recicla imaginea Partidului Democrat Liberal în percepţia publică, pentru viitoarele alegeri. Altfel spus, PDL-ul ar trebui să îşi piardă urma sau măcar tuşa groasă a guvernării, sub umbrela conglomeratului pe care l-am amintit.

Cititi mai multe pe DW-WORLD.

 

3 COMENTARII

  1. adevarat ce spun nemti dar sa vedem care sunt mai smecheri la votare ca stiti cum sunt romini hoti parsivi lingusitori si prostituati se vind pe nimic bulangii de romini spurcati uuuuuuuuuu

  2. mare dreptate au nemtalaii astia,nu va cistiga pidilicul dar asta nu inseamna ca vor cistiga uslasii…astia vor mai face foamea inca cel putin 8 ani,nu ati priceput directiva de la licuriciul cel mare,stinga comunistoida nu va mai veni la putere in urmatoarele doua cicluri electorale.va cistiga pidilicul bagat in miscarea populara sau noua republica.dupa ce alde ilici kaghebelici,alde bombo,taranusul de dragnea vor fi dat coltul…poate,poate.de tonta si porumbac nu zic nimic,ii vor face varza ai lor ,la anu’dupa ce vor pierde alegerile.axioma:alegerile vor fi cistigate cu mijloacele cele mai „cinstite”,dar nu are importanta,directiva de la licuriciul cel mare.

  3. pai voi va luati dupa nemti ati pierdut doua razboaie din cauza lor luati va si voi dupa polonezi ca s buni de halit va mint germanii ca sa va duca in eroare bine ca nu in lagare treaba voastra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.