În urma tragediilor provocate de eşecurile de la examenul de bacalureat, psihologii recomandă părinţilor să le acorde copiilor tot sprijinul şi toată atenţia, pentru a-i ajuta să depăşească acest moment.

Autor: Roberta Cautiş

Vă număraţi printre părinţii care nu reuşesc să treacă peste dezamăgirea determinată de insuccesul copiilor săi la examenul “de maturitate”, aşa cum este considerat examenul de bacalaureat? “Concentraţi-vă pe starea copiilor voştri şi oferiţi-le sprijinul vostru necondiţionat, indiferent de rezultatele obţinute la examen, fără să îi criticaţi”, recomandă psihologul Cristiana Levitchi.

Este foarte important să conştientizaţi faptul că, dacă fiul sau fiica dumneavoastră nu a reuşit să promoveze examenul, este o întâmplare nefericită, dar în niciun caz nu este un capăt de lume şi de aceea, sub nicio formă, nu trebuie să îi descurajaţi.

O altă chestiune importantă, de care trebuie să ţineti cont, este să nu vă identificaţi cu “eşecurile” lui. Oricât aţi vrea să îi insuflaţi din pasiunile şi aspiraţiile proprii, lăsaţi-l să îşi aleagă singur idealurile şi drumul pe care vrea să îl parcurgă în viaţă.

„Rezultatele proaste trebuie să fie discutate raţional, într-un raport de comunicare foarte onest între părinţi şi copii”, spune psihologul Aurora Liiceanu. În aceste cazuri, comunicarea este esenţială pentru a trece cu bine peste acest impas. Părinţii trebuie să le arate copiilor încrederea pe care le-o acordă şi să îi facă să înţeleagă cât mai bine că nimic nu este ireparabil şi vor avea şansa să remedieze notele de la examenul de bacalaureat, pe viitor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.