Nascut in Optasi , Ionita a fost mai intai paracliser la Biserica Sfintii Voievozi de pe Calea Grivitei si a locuit in curtea locasului. Era un om voinic si cu stiinta de carte, ar fi putut ajunge diacon si chiar preot. Insa a fost tuns pentru „nu se stie ce pacat”, si a ramas cu poreclele „Tunsul”, „Paracliserul” si „Raspopitul”. A participat la Revolutia lui Tudor Vladimirescu, apoi si-a facut o ceata de haiduci. Acestia erau talhari/ fosti masalagii (dupa unii contemporani), sau „oameni care avusesera mari necazuri in viata”, (conform lui George Potra, „Din Bucurestii de ieri”)
Banda lui Tunsu nu omora pe nimeni, doar ii jefuia pe bogati pentru a ajuta batranii singuri, vaduvele cu copii si mamele care n-aveau cu ce-si marita fetele. Mai mult, haiducii lasau ceva bani si victimelor, s-aiba „de cheltuiala”. Nu operau doar in Bucuresti, iar despre ispravile din Tara Romaneasca s-au pastrat mai multe anecdote. De pilda odata, aflat la Ghergani (Dambovita), Tunsu i-a spus unui boier sa nu mai manance sub un stejar, ca face pofta haiducilor. Boierul (tatal lui Ion Ghica), a pus sa se ridice un pavilion in jurul copacului, pentru a putea cina in continuare acolo[2].

Alta data, fiind dat in urmarire de catre generalul Pavel Kiseleff, l-a pandit pe acesta dintr-un tufis, insa nu a tras in el. Apoi i-ar fi spus, intr-o scrisoare: „Capul excelentei tale a fost astazi in gura pustei mele. N-am voit sa te omor, caci omoram un parinte iubit de tara”. In continuare il ruga ca si „gonacii” lui sa-i crute viata cand il vor prinde. Iar generalul (practic guvernatorul Principatelor Dunarene) a ordonat intocmai.

Odata cu anuntarea unei recompense de 1000 de lei, Tunsu a fost tradat de finul lui, Radu (Stefan), capitan de politie in Bucuresti. La 11 august 1832, acesta a instiintat Agia ca Ionita va veni la el, intr-o duminica, pentru a-l prada pe capitanul Paraschiva. O ocazie excelenta pentru a-l prinde pe haiduc… Asta daca oamenii Agiei nu l-ar fi luat pe contele Govorov drept Ionita Tunsul, din cauza intunericului. Contele rus s-a ales cu rani la buza si falca, iar Tunsu, auzind impuscaturile, a lasat vizita pe duminica urmatoare.

VA URMA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.