Teroare la Interne: Politiştii au fost tăiaţi de la hrană şi obligaţi să renunţe la banii ce-i aveau de primit!

Ţara te vrea supus şi gata să semnezi orice ţi se cere. Aşa ca „un soldat disciplinat” după chipul şi asemănarea ministrului de Interne, Traian Igaş. Poliţiştii de la mai multe inspectorate de poliţie din ţară s-au trezit recent că li s-a pus în faţă un raport gata scris, în numele fiecăruia. În acesta este specificat clar că aceştia nu au restanţe de recuperat încă de când au fost încadraţi în MAI. Este vorba despre restanţe de compensat în bani sau timp liber pentru orele prestate peste program, inclusiv sâmbetele şi duminicile, diverse sporuri.
Nu a mai contat faptul că sindicatele au deschis deja acţiuni pentru recuperarea respectivelor drepturi.

„Am onoarea să raportez următoarele – Pentru perioada în care mi-am desfăşurat activitatea la Inspectoratul de Poliţie Judeţean X nu am până la data prezentului raport restanţe de compensat în bani sau timp liber pentru orele prestate peste durata normală de lucru (inclusiv zile de sâmbătă/duminică sau sărbători legale). În situaţia în care, pe viitor, voi avea dreptul la zile libere ori compensări pentru orele lucrate peste durata normală de lucru (inclusiv zile de sâmbătă/duminică sau sărbători legale), le voi solicita expres, în scris, în termen de 60 de zile. De asemenea, arăt faptul că nu mai am concediu de odihnă restant cuvenit pe anul 2010. Faţă de cele raportate, rog dispuneţi”.

Mai mulţi poliţişti au trimis pe adresa redacţiei o serie de e-mailuri în care au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni ca să semneze respectivul raport.
Mai mult, unul dintre ei scrie: „Deşi Poliţia nu are bani pentru nimic, s-au găsit imediat fonduri pentru hârtie şi tonner şi toţi am găsit la locul de muncă un raport gata scris, în numele fiecăruia. Nu vă voi preciza inspectoratul de poliţie din care provin, pentru că voi fi primul care va fi dat afară dacă se va afla că eu sunt cel care am trimis Jurnalului Naţional acest raport. Oare poţi să ceri aşa ceva într-un sistem în care tocmai se pregătesc disponibilizări şi toată lumea a înţeles că dacă nu semnezi, poţi fi trecut pe listele secrete. Deşi legea nu a fost votată, de câteva luni se tot fac liste cu posturi şi oameni care trebuie să dispară. De asemenea, vă rog să ştergeţi orice urmă pe e-mail a mesajului pe care l-aţi primit de la mine. Dumneavoastră sunteţi jurnalistă şi e posibil să fiţi urmărită. În plus, nu vă voi contacta pe numărul dumneavoastră de telefon, pe care l-am primit de la cineva din judeţ pentru că e posibil să vă fie ascultat telefonul. Dacă tot vă luaţi riscul să publicaţi acest material şi veţi ajunge în instanţă, să ştiţi că vom fi destui care vom depune mărturie. Am ajuns să vorbim în şoaptă şi sunt convins că totul ni se trage de la mitingul acela. În încheiere, aş vrea, totuşi, să vă întreb de ce IGPR are de patru ori mai mulţi ştabi decât pe vremea Miliţiei? Britanicii, cei care au inventat Poliţia, n-au niciunul şi treaba merge bine la ei. La noi, la ce folosesc?! Toţi si-au dat doctoratele la Academia de Poliţie, unde au fost examinaţi de subalterni de-ai lor. Nu contează că suntem departe de a stăpâni fenomenul infracţional, dar cred că nici nu se doreşte”.
Ca să îl liniştesc pe cel care a trimis mailul şi a cărui identitate nu o cunosc, l-am şters şi mi-am şi parolat computerul. Nu că ar fi o piedică pentru cineva…”

De când au protestat în faţa Cotroceniului , „surprizele” nu mai contenesc pentru poliţişti. După încercările de disponibilizare, Ministerul de Interne a mai găsit „o soluţie” măreaţă pentru reducerea cheltuielilor din MAI: norma de hrană acordată poliţiştilor să fie redusă de la 700 lei, la 130 de lei.
La conferinţa de presă, ministrul Igaş a vrut să ne convingă că nu sunt probleme în paradisul de la Interne, aşa cum ar încerca să dezinformeze unii şi alţii, puşi pe zâzanie.
„Vreau să asigur pe toţi lucrătorii MAI că este vorba despre o situaţie temporară, despre o amânare, şi nu despre o tăiere a drepturilor, iar diferenţa de bani va fi returnată integral. Diminuarea normei de hrană se aplică pe luna iunie, iar din iulie, banii se vor primi în integralitate. Diferenţa de bani pe care i-am oprit acum pe norma de hrană, vor fi recuperaţi în trimestrul III. Nu vom da afară poliţişti din stradă, ci pe cei din aparatul central şi din birouri.” El a precizat că evaluarea organigramelor din MAI continuă, pentru că „mai sunt posturi care nu se justifică”, iar disponibilizările vor începe în circa 30 de zile.

Liderii de sindicat susţin că totul este o bătaie de joc la adresa poliţiştilor şi a muncii lor.”Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea”, a declarat Vasile Lincu, liderul Pro Lex pentru Jurnalul National. „Cu alte cuvinte, ninisterul preferă să păstreze salariile de excelenţă şi merit, oricum acordate nelegal, şi ajung la alte variante de extremă, şi anume, disponibilizări şi acum neacordarea drepturilor salariale”, continuă acesta.

Prime şi drepturi salariale despre care ministrul Igaş ridică din umeri. „El nu are aşa ceva”, deci mai departe „nu ştie”… „Deşi în trecut au încercat să ne intimideze şi să ne împiedice să organizăm acţiuni de protest, începând de luni organizăm iar proteste, mitinguri în Bucureşti la M.A.I. şi la prefecturi, în provincie”, a declarat şi Toader Paraschiv, vicepreşedinte SNPPC.
Vasile Lincu a mai precizat că, după această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar. Potrivit lui Paraschiv reducerea normei de hrană duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%, ceea ce va afecta aproximativ 140.000 de angajaţi ai MAI.

6 COMENTARII

  1. Politistii fac prea putin si doresc prea multe.Au si asa cu taieturile de rigoare salarii mult prea mari in raport cu activitatea depusa.

  2. De ce generalizati?Sunt si politististi care isi fac datoria,care lucreza 24/24 ore si care nu primesc bani pentru orele suplimentare.Sunt absolventi de Academie de Politie sau scoli de subofiteri care sunt competenti ,care nu mai au viata de familie si care isi distruig sanatatea in ritmul acesta pe un salariu de mizerie.Este adevarat ca aparatul este supradimensionat cu personal primit din sursa externa si aici trebuia pusa problema nu la militarii de cariera.

  3. lilia oameni ca tine ar trebui torturati nu impuscati nu aveti pic de minte din cauza ca inca sunt destui ca tine suntem unde suntem si vom ajunge mai rau

  4. Mulţi, puţini, nu trimiterea lor în sărăcie este soluţia. Este nevoie, într-adevăr, de competenţă în aceste structuri, dar cine să o evalueze. ministrul Igaş, care a terminat liceul la 24 de ani? Sau secretarii de stat băgaţi până la gât în scandaluri de corupţie? Disponibilizările trebuie să înceapă cu ministrul (miniştrii) şi cu mulţimea de trepăduşi pe care i-a adus PD-L- ul prin ministere, agenţii, autorităţi, instituţii, şi care sunt puşi doar să servească partidul şi şefii politici. Pe salarii bune, fără să facă nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.