Alexandrina Gavrilă (71 de ani), şefa unui ONG, a fost prinsă luând şpagă de la soţia unui deţinut. Femeia nu e la prima abatere. În anii ’80, a fost condamnată la închisoare, fiind acuzată că a furat şapte milioane de pungi „de-un leu“

Alexandrina Gavrilă, reprezentantul legal al Asociaţiei Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului (ALNIADO), este acuzată de trafic de influenţă. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), din cadrul Ministerului de Interne, au prins-o pe femeie în flagrant delict în timp ce primea 1.000 de lei mită pentru a interveni în favoarea unui deţinut încarcerat la Penitenciarul Giurgiu.

Alexandrina Gavrilă îi promisese soţiei deţinutului – cea care a şi denunţat-o până la urmă – că poate aranja ca bărbatul să fie eliberat condiţionat, în schimbul a 2.000 de euro. De-a lungul mai multor luni, ONG-ista pensionară a pretins şi primit de la soţia deţinutului aproximativ 1.500 de euro, în tot acest timp bărbatul rămânând în puşcărie. Cum şi astăzi tot în închisoare este, nevasta s-a săturat să arunce banii pe fereastră şi a anunţat DGA.

Alexandrina Gavrilă a căzut în plasa întinsă de ofiţerii anticorupţie şi a luat şpaga. În prezent, este cercetată în stare de libertate şi, în ciuda insistenţelor noastre, şefa Asociaţiei Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului a refuzat să prezinte un punct de vedere referitor la acuzaţiile ce i se aduc. Când avea puţin peste 40 de ani, Alexandrina Gavrilă a fost închisă timp de şapte ani în penitenciarele Jilava şi Rahova. A fost acuzată de subminarea economiei naţionale după ce s-a descoperit că furase din magazinele aflate în gestiune pungi de plastic în valoare de şapte milioane de lei.

Povestea unei condamnări

În 2006, Alexandrina Gavrilă povestea într-un articol apărut în ziarul „Gândul” că „securiştii” au condamnat-o prima dată la 175 de ani de închisoare, apoi la moarte. Nu pentru furtul pungilor, care a fost un pretext al Securităţii – susţine pensionara – ci pentru că a făcut-o „analfabetă” şi „nasoală” pe Elena Ceauşescu chiar la sediul Comitetului Central al PCR.  „A doua zi m-am trezit nas în nas cu şeful  Securităţii. «Ce-ai cu Tovarăşa? m-a întrebat. Nimic, i-am răspuns». Şi m-au aruncat în închisoare aşa, gravidă în şapte luni”, declara Alexandrina Gavrilă în „Gândul”. Revoluţia a prins-o într-una din celulele Penitenciarului Jilava, de unde a fost eliberată în aprilie 1990. Apoi s-a implicat în viaţa publică, înfiinţând Asociaţia Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului. În calitate de şef de ONG, a cutreierat puşcăriile în căutare de deţinuţi condamnaţi – aşa cum susţine că a fost şi ea – pe nedrept.

În 2006, Alexandrina Gavrilă era indignată că a găsit în penitenciarele româneşti oameni închişi pentru că au furat 1.000 de lei. Şi constata că „Justiţia de azi nu se deosebeşte prea mult de cea de acum 15 ani: amândouă au fabricat dosare”. Azi, Alexandrina Gavrilă este cercetată penal pentru că a luat mită 1.000 de lei.

Ce e ALNIADO

Asociaţia Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului (ALNIADO) a fost înfiinţată în 2003. Asociaţia militează pentru „combaterea discriminării de orice natură şi dezvoltarea spiritului de toleranţă, înţelegere şi cooperare între societatea civilă şi instituţiile statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.