Dupa ce in marile orase ale tarii cetateni au inceput sa beneficieze de avantajele medierii, de la 1 mai si in jud Giurgiu a inceput implementarea acestui sistem juridic alternativ.

Pentru aceasta, chiar in curtea tribunalului a fost deschis un birou de mediere unde activeaza mediatori profesionisti acreditati de consiliul de mediere subordonat ministerului justitiei.

Cel mai important este ca informarea despre mediere in general, despre cum poate medierea  solutiona problema specifica pe care orice cetatean o are, se face gratuit in orice birou de mediator.

Spre diferenta de sistemul clasic de rezolvare a conflictelor la tribunal avantajele rezolvarii conflictului prin mediere sunt :

Timpul redus al procesului de mediere, costurile scazute, participarea efectiva a cetateanului in proces, fiind exclusa interemediere costisitoarea a unui avocat si garantia ca solutia finala va fi exact cea dorita de participantul la procesul de mediere.

Un mare avantaj oferit de mediere este acela ca in procesele de partaj la care in sistemul clasic in instanta se plateste o taxa de timbru de 3% din valorea bunurilor, un acord obtinut la mediator duce automat la restituirea integrala a taxei si astfel partajul, fie ca e vorba de mostenire, divort sau partaj comercial, sa aiba costuri O.

Persoanele fizice sau juridice pot apela la solutia oferita de mediere chiar si  in timpul unui process deschis in instanta.

Prin mediere se pot rezolva orice tip de  comflicte inclusiv partajele si  divorturile cu copii minori.

Un alt avantaj al medierii este garantia confidentialitatii. In timp ce procesele in instanta sunt publice, procesele de mediere au confidentialitatea garanta contractual de catre mediator.

In sine,medierea este o forma alternativa de rezolvare a disputelor intre doua sau mai multe parti ce doresc sa ajunga la o intelegere, cu ajutorul unei terte persoane, specializate in calitate de mediator. Disputele pot implica (din punct de vedere al partilor) state, organizatii, comunitatii, indivizii. Articolul 1 alin. 1 si 2 din Legea 192/2006 reglementeaza medierea astfel: “Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea se bazează pe încrederea pe care părtile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele si să le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.”

2 COMENTARII

  1. FACETI ATATA RECLAMA BIROULUI DE MEDIATORI INTRUCAT ESTE AL MENTORULUI VOSTRU PEPPI MUSTATEANT?AVETI PROGRAM DE RECLAMA gratis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.