Comform  http://www.pesurse.com preşedintele pregăteşte o surpriză pentru USL. Doreşte nici mai mult nici mai puţin decât cuplarea localelor din 2012 cu un Referendum pentru revizuirea Constituţiei. A declarat azi că după Sărbătorile de Paşte va trimite spre Parlament proiectul de revizuire.

În mare principalele modificări se ştiu deja – un parlament unicameral, scăderea numărului de parlamentari, introducerea regiunilor…

E foarte clar că PDL e acum jos în sondaje… maxim 15-16%. În acest moment primarii democrat-liberali stau şi aşteaptă să vadă cum se va fi clarificat lupta dintre PDL şi USL ca să ştie încotro o cotesc la alegeri. Uniunea dintre PNL, PSD şi PC a făcut oarece deranj, deşi oficial nu se recunoaşte asta.

Aici sunt câteva probleme. PDL speră să facă o diversiune cu ţinerea referendumului. Omul va fi tentat foarte probabil să voteze pentru referendumul propus din mai multe cauze. – cine nu vrea un Legislativ mai mic şi mai suplu şi mai puţin cheltuitor? La ce imagine are parlamentul e clar că oamenii ar vota în favoarea unui astfel de referendum pe care PDL îşi va pune culoarea.

În contextul localelor cei de la USL doresc să îşi maximizeze numărul de aleşi locali şi vor face tot ce depinde de ei să îşi aducă oamenii la vot. Hm… asta e taman bine pentru referendum care altfel nu ar fi validat – e necesară o prezenţă de 50%+1. Cine va beneficia de prezenţa mare la urne şi de un vot pro-constituţie? Evident că PDL care va face totul să se identifice cu „aceste măsuri de reformă”.

Opoziţia are în acet moment o singură varianta pentru a bloca iniţiativa preşedintelui. Mobilizarea în Parlament şi respingerea tentativei de modificare a Constituţiei. Ca să se ajungă la referendumul constituţionale nevoie de un vot consistent în Parlamanet – două treimi din parlamentari trebuie să fie în favoarea proiectului. dacă ne uităm la actuala arhitectură parlamentară e clar că Traian Băsescu şi PDL nu prea au şanse.

PS: Asta e doar o mică analiză din scurt. Implicaţiile sunt mult mai profunde şi interesante şi cu siguranţă în următoarele zile vom cunoaşte întregul plan

2 COMENTARII

  1. @pe surse.banuiesc ca sti din gura matrozului ce ne zisesi nitel mai sus,alminteri,parole,parole,parole.

  2. ‘pe surse2.uitai sa zic,sigur esti bine informat,de la sursa…doar ne zisesi acum citeva zile cum vor navali piramidele peste giurgiu,peste nustiu citi tz ani.mai baga d-astea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.